Miercuri, 06 Februarie 2019 13:56

File de somon contaminat cu o bacterie periculoasă, retras de pe rafturile magazinelor Auchan

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus retragerea de la comercializare a pachetelor de file de somon afumat marca Auchan, după ce s-a descoperit că anumite produse din acest lot erau contaminate cu  Listeria monocytogenes, o bacterie foarte periculoasă.

Anunţul a fost publicat pe site-ul ANSVSA, care precizează că reprezentanţii hipermarketului Auchan au descoperit problema în urma unui control intern şi au dispus imediat rechemarea acestor produse alimentare. "Stimaţi clienţi, în urma unui control intern, compania Auchan recheamă articolul următor: Pouce File de somon afumat 100g, cod EAN: 5949084000153, produs în 16.01.2019, exp 01.03.2019. În urma analizelor efectuate la 2 eşantioane din cele 5 analizate s-a detectat Listeria monocitogenes. Persoanele care au achiziţionat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume şi să se întoarcă cu ele la magazin, unde li se va rambursa integral suma. Vă mulţumim pentru înţelegere!", este mesajul publicat de Direcţia Sanitară Veterinară.

Listeria este o bacterie foarte răspândită pe glob, cu o rezistenţă mare în mediul extern, de ordinul anilor uneori, asta explicând şi de ce poate rezista inclusiv la produsele congelate. Potrivit specialiştilor, această bacterie se transmite la oameni în momentul consumului de alimente contaminate şi poate produce listerioza, o infecţie severă, similară gripei, manifestată de regulă prin simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice. Ea este considerată foarte periculoasă pentru persoanele cu sistemul inmunitar slăbit sau care au şi alte afecţiuni cronice. Dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională, mai spun medicii.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Somon contaminat cu Listeria, retras din magazinele Carrefour

Carrefour retrage din magazine două produse în care s-a depistat prezența bacteriei Listeria

Semnale cu privire la apariţia acestei bacterii au mai fost în ultimele luni în România, inclusiv la lanţuri mari de magazine. În majoritatea cazurilor, ea a fost depistată la produse din peşte, dar şi la legume congelate.

CITIŢI ŞI:

Alertă ANSVSA! Carne de la vaci bolnave, exportată de Polonia, ar fi ajuns și în România

Auchan retrage de la comercializare mai multe produse care ar putea fi contaminate cu Listeria

Listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Deși oricine se poate infecta, în cazul anumitor persoane riscul este mai mare. Listerioza poate reprezenta un pericol mare pentru femeile însărcinate și pentru făt, provocând, în numeroase cazuri, nașterea prematură, avortul sau nașterea unui copil mort.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.