Vineri, 08 Februarie 2019 12:05

ALERTĂ ALIMENTARĂ! Specialități din grăsimi hidrogenate, frecvent utilizate în loc de produse din lapte, inclusiv în Prahova

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au reluat activitățile de control desfășurate în anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu. Începând din 21 ianuarie, au fost verificate 180 de unități din București și municipiile reședință de județ. Potrivit unei informări transmise de MADR, au fost făcute verificări și la Ploiești.

"Acțiunile se desfășoară începând cu data de 21 ianuarie 2019, atât în Municipiul București cât și în toate municipiile reședință de județ și urmăresc în principal verificarea conformității denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare. Au fost verificate 180 de unități (din care 85 patiserii, 17 cofetării - laboratoare cofetărie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unități de fast food, 5 magazine alimentare). Controalele s-au desfășurat în București și in municipiile reședință de județ precum Dâmbovița, Prahova, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui. Dintre acestea 73 de unități, reprezentând un procent de 40,5%, utilizează în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obținute din lapte (brânză, cașcaval, unt, etc)", precizează sursa citată.

Specialiștii din Minister arată că, deși se constată o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități  obținute din grăsimi hidrogenate, în comparație cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte și produse derivate din lapte și pe linia informării corecte a consumatorilor.

"Au fost depistate și alte abateri precum comercializarea așa-zisei ,,Specialitate Bulgaria’’ drept Telemea de Bivoliță, Telemea de Capră și Telemea de Vacă, la prețuri cuprinse între 8,5 lei și 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe lângă  faptul că afectează imaginea producției autohtone, autentice și sănătoase, reprezintă practic și o sfidare a consumatorilor", subliniază reprezentanții MADR.

Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor și substituirea produselor procesate din lapte cu specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, dar și cele privind încălcarea normelor igienico-sanitare  și siguranță alimentară, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 661.219 lei.

"Specialiştii consideră în prezent grăsimile hidrogenate ca fiind periculoase pentru sănătate. Ele nu fac parte din categoria lipidelor esenţiale şi nu au nici un beneficiu cunoscut pentru sănătate, indiferent dacă au origine vegetală sau animală. Ele nu numai că pot creşte nivelul fracţiunii LDL a colesterolului (considerată ca fiind cea cu efecte negative asupra sistemului cardiovscular), dar o scade şi pe cea bună, cu efecte protectoare (HDL colesterol). Prin aceste efecte combinate, grăsimile trans, nesaturate, cresc mult mai mult decât grăsimile săturate riscul de apariţie a unor boli cardiovasculare, în principal al bolii coronariene ischemice. Fracţiunea LDL este implicată în apariţia şi agravarea procesului aterosclerotic, în timp de fracţiunea HDL mobilizează colesterolul şi îl transportă la ficat, unde poate fi transformat în energie", explică un articol de specialitate publicat de sfatulmedicului.ro.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.