Joi, 14 Martie 2019 12:30

Două milioane de români stau degeaba

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit adevarul.ro, un studiu realizat de compania de audit KMPG şi Institutul Naţional de Cercetări Economice din cadrul Academiei Române, relevă faptul că din peste 19 milioane de români, câţi se regăseau în statisticile anului 2017, mai puţin de jumătate din aceştia munceau. Dintre cei care nu munceau, o parte sunt pensionari, alţii elevi, dar există o categorie specială din care fac parte două milioane de români despre care pur şi simplu nu se ştie ce fac. România avea în anul 2017 o populaţie rezidentă de 19.659.033 persoane. Populaţia activă era de 9,1 milioane de români, dintre care 8,67 milioane munceau, iar alţi 449 mii erau şomeri. Însă există 10,5 milioane de români care nu muncesc. Dintre aceştia, 5,05 milioane sunt pensionari, iar alţi 3,57 milioane sunt elevi.
Există totuşi o categorie specială de români care nu fac nimic şi despre care nu există nici date concrete sau ele sunt foarte vechi. Aceştia reprezintă aproximativ 18,1% din totalul populaţiei inactive din România și vorbim despre 1,9 milioane de români despre care statisticile spun că sunt persoane aflate în întreţinerea altor persoane sau a statului sau care se întreţin din alte venituri (chirii, dobânzi, etc.) şi persoane casnice.
Din rezultatele studiului este vorba despre tineri care nu se regăseau nici pe piaţa muncii (persoane ocupate sau şomeri) şi nici în sistemul de educaţie (elevi sau studenţi). O altă categorie importantă, dar pentru care cele mai recente date se referă la anul 2011 (conform recensământului populaţiei din acel an) este reprezentată de persoanele casnice. La momentul recensământului se înregistrau 1.185.676 persoane casnice. De asemenea, există circa 750.000 persoane cu dizabilităţi care nu erau angajate. Dintre acestea, circa 175.000 erau apte de muncă, spun cercetătorii şi, cu toate astea, doar 33.000 lucrau. Totodată, mai există aproximativ 250.000 persoane beneficiare de ajutor pentru venit minim garantat.
Studiul mai arată că, deşi în ultimii ani rata ocupării persoanelor în vârstă de 15-64 ani s-a înscris în România pe trend ascendent, aceasta se situează la un nivel cu aproximativ 4 puncte procentuale sub media Uniunii Europene.
Foto cu caracter ilustrativ.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.