Miercuri, 17 Aprilie 2019 15:01

O arie protejată de interes național, arată cu plugul la Sibiu

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Singura arie protejată de interes național din județul Sibiu, Șuvara Sașilor, unde cresc narcise sălbatice și specii rare de plante protejate la nivel european, a fost arată cu plugul.
Potrivit turnulsfatului.ro, Șuvara Sașilor este o zonă de aproximativ 20 de ha, aflată la limita administrativă dintre Tălmaciu și Sadu, care în 1994 a fost declarată arie protejată de către autoritățile județene și recunoscută ca atare la nivel național în anul 2000.
“Sunt o serie de plante rare care cresc acolo: patru sau cinci orhidee, stânjenei siberieni, brândușe, dar și narcise sălbatice. Poate cea mai importantă specie protejată este cea a unui fel de mărar sălbatic, care mai crește la noi în țară doar într-un loc din Banat“, descrie geobotanistul Constantin Drăgulescu, profesor universitar în cadrul Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu.
Constantin Drăgulescu a fost cel care a redactat documentația științifică ce a stat la baza includerii Șuvarei sașilor în lista ariilor protejate din România. Ulterior, zona a devenit des căutată de studenți și botaniști, pentru diversitatea speciilor rare de aici.

Descoperirea dezastrului a fost făcută de Miruna Popa, o studentă care dorea să documenteze lucrarea ei de licență despre orhideele din județ: fusese arat tocmai locul pe care creșteau narcisele sălbatice.
Reprezentanții Facultății de Științe, domeniul Științele mediului, din cadrul Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu plănuiesc o intervenție de urgență în zilele care urmează. “Vom merge cu mai mulți studenți să strângem bulbi și rizomi și tot ceea ce mai e de găsit pentru a le planta în cealaltă parte a ariei protejate, acolo unde am înțeles că deocamdată nu s-a arat“, mai spune prof. univ. Constantin Drăgulescu.
În același timp a fost sesizată și Garda de mediu Sibiu.
Aria protejată Șuvara Sașilor face parte din sitului de importanță comunitară Frumoasa, a cărui administrare fost preluată din 2016 de către Consiliul Județean Alba (situl se întinde pe teritoriul județelor Sibiu, Alba, Vâlcea și Hunedoara). Pentru acest sit a fost elaborat un plan de management și, mai apoi, demarate celelalte lucrări birocratice astfel încât proprietarii de terenuri peste care se suprapun ariile protejate să primească plăți compensatorii prin intermediul APIA.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.