Luni, 13 Mai 2019 10:45

Anunț important de la AJOFM, pentru absolvenții din promoția 2019

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Absolvenții de liceu sau facultate care nu își continuă studiile și nici nu se angajează pot beneficia, timp de jumătate de an, de indemnizație lunară de șomaj, dar și de alte facilități pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Singura condiție este să se înscrie în evidențele AJOFM în termen de 60 de zile de la absolvire.

Acest termen variază de la un caz la altul, el calculându-se în funcție de data încheierii cursurilor, pentru cei care nu au corigențe, respectiv restanțe, dar de la data promovării corigenței, de exemplu, pentru cei care nu vor avea situația școlară încheiată la 31 mai.

"Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova informează absolvenţii promoţiei 2019 că, în termen de 60 de zile de la absolvire, sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziţie de agenţie în scopul integrării acestora pe piaţa forţei de muncă. Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Astfel, absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora își au domiciliul, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum și de facilități financiare.  Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii. În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă a fost sau nu promovat examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 01 iunie 2019, potrivit prevederilor Ordinului nr. 3.220/19 februarie 2018 al Ministrului Educaţiei Naționale conform căruia «cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 31 mai 2019». Elevii care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile se pot înregistra în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ", se arată în informarea transmisă de reprezentanții AJOFM Prahova.

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidenţele agenţiilor teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt:

  • actul de identitate, în original şi copie;
  • actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii, în original şi copie;
  • adeverinţa medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.

Conform legii, absolvenții beneficiază, timp de șase luni, de indemnizație de șomaj egală cu jumătatea ISR (indicatorul social de referință), care în prezent are o valoare de 500 de lei.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.