Miercuri, 15 Mai 2019 09:43

Un deputat liberal solicită măsuri de protecție a minorilor față de jocurile de noroc

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O inițiativă de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, a fost depusă de către deputatul PNL Matei Dobrovie.

Propunerea legislative, care urmărește să protejeze drepturile locatarilor din imobilele cu destinația de locuințe în care funcționează sălile de jocuri de noroc, dar și să prevină expunerea minorilor la astfel de jocuri, prevede și informarea optimă a jucătorului pentru conștientizarea pericolului de dezvoltare a unei dependențe de jocuri de noroc și promovarea principiilor jocului responsabil, se arată într-un comunicat de presă, potrivit HotNews.

„Pentru o protecție sporită a minorilor față de jocurile de noroc este necesar să se ajusteze conținutul materialelor de promovare privind această activitate, astfel încât să nu trezească interesul minorilor, iar spoturile publicitare să se transmită exclusiv în intervale orare în care accesul minorilor la materialul publicitar este restricționat. De asemenea, sunt importante informarea obligatorie a jucătorului asupra pericolului dezvoltării de dependențe de joc, precum și reducerea vizibilității sălilor de jocuri din afara incintelor, întrucât acestea atrag atenția minorilor și a altor categorii vulnerabile de persoane, prin panouri luminoase si semnale sonore, tentându-i să intre în spațiul respectiv și să joace”, explică Matei Dobrovie, inițiatorul propunerii legislative.

„Dincolo de faptul că industria jocurilor de noroc aduce bugetului de stat o contribuție financiară anuală semnificativă, trebuie să se impună și o serie de restricții pentru funcționarea acestei activități economice, cu scopul de a proteja drepturile tuturor cetățenilor. Astfel, în cazul funcționării sălilor de jocuri de noroc în clădiri cu destinația de locuințe, accesul liber al locatarilor la imobil nu trebuie să fie îngreunat ori chiar restricționat prin amplasarea acestei săli la parterul, demisolul sau etajul clădirii, iar vecinii nu trebuie să fie deranjați de zgomot sau de orice alte tulburări produse de sala de jocuri de noroc.”, a mai precizat Matei Dobrovie.

Proiectul propune impunerea unei distanțe de cel puțin 200 metri între spațiul de desfășurare a jocurilor de noroc și orice unitate de învățământ preuniversitar, dar nu neglijează nici interesul operatorilor economici de a-și recupera investițiile, întrucât ei pot suferi pierderi financiare semnificative printr-o relocare imediată. Astfel, pentru operatorii economici care au început activitatea de organizare a jocurilor de noroc și sunt în proximitatea grădinițelor, școlilor, liceelor sau a alor unități de învățământ preuniversitar, abia la încetarea valabilității autorizației de exploatare se va face dovada reamplasării mijloacelor de joc, în vederea reînnoirii autorizației. Dacă operatorul economic își desfășura activitatea în acel spațiu încă dinaintea înființării unităților de învățământ preuniversitar, el își va putea continua activitatea până la data expirării autorizației în curs, cu posibilitatea de reînnoire a acesteia o singură dată.

Imagine cu caracter ilustrativ.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.