Vineri, 30 August 2019 12:08

O nouă premieră la Florești. Pe Domeniul  Cantacuzino au fost realizate primele săpături arheologice într-o grădină istorică din România

Scris de  Ioana Rădulescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În această săptămână s-a încheiat, la Florești, prima Școală de Vară de restaurare peisageră din România, un proiect care i-a adus, în localitatea prahoveană, pe arhitecții Maria Auböck și János Kárász, restauratorii grădinilor palatelor Schönbrunn și Belvedere de la Viena.

Administratorii Domeniului Cantacuzino, organizatorii evenimentului, anunțat o nouă premieră înregistrată aici. "În urma primelor săpături arheologice realizate în România într-o grădină istorică au fost descoperite nu una (așa cum ne așteptam și ne doream!), ci trei alei realizate în urmă cu cel puțin un secol. Alături de ele am descoperit numeroase cahle, cioburi din vechi vasce mari de piatră, o scăriță de șa din anii 1900, cioburi de farfurii englezești de secol XVIII, «gogonele» de cox și o monedă din anii 1950", au relatat aceștia.

Pe durata Școlii de Vară au fost inventariate și investigate aproape 400 de exemplare de arbori de pe tot domeniul și a fost identificată o parte din problemele cu care se confruntă în prezent. În acest scop s-a folosit în premieră o aplicație care stochează date cantitative și calitative despre vegetația arboricolă.

Citiți și: Restauratorii grădinilor palatelor din Viena vin la Florești, la prima școală de vară de restaurare peisageră din România

Tot în premieră, s-au realizat și intervenții artistice „site-specific,” non-invazive, au mai dezvăluit organizatorii. S-a realizat un set de mobilier de grădină format din două scaune și o masă, toate inspirate din arhitectura clădirilor de patrimoniu de pe domeniul istoric.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Asociației ARCHÉ, Institutului Național al Patrimoniului, Fundației Pro Patrimonio, Asociației Peisagiștilor din România - Filiala Teritorială București-Ilfov și comunității Parcuri360. Proiectul a fost inițiat de Fundația Cantacuzino Florești și face parte din programul anual al Școala de Vară ARCHÉ.

Proiectul a fost co-finanțat de AFCN, Ordinul Arhitecților din România și The Prince's Foundation.

Sursa foto: Facebook/ Domeniul Cantacuzino Florești

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.