Sâmbătă, 31 August 2019 06:41

Guvernul vrea să majoreze norma de hrană pentru deținuți. Statul va plăti până la 10 lei/zi, pentru mâncarea unui condamnat, în timp ce elevii și preșcolarii primesc 1,5 lei/copil

Scris de  Ioana Rădulescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Justiției propune actualizarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate, în baza datelor statistice furnizate de către Institutul Național de Statistică, conform cărora indicele prețurilor de consum pentru produsele alimentar (IPC Mărfuri alimentare) pentru perioada septembrie 2018 – mai 2019 este de 105,66% și având în vedere diferența procentuală de peste 5% (respectiv, 5,66%).

Proiectul de ordin de ministru întocmit în acest sens se referă la un impact bugetar de 1.108.000 lei în primul an aplicării măsurii și, în medie, de 2.198.000 lei în fiecare din următorii patru ani.

Conform anexei, cei mai mulți bani, până la 7,51 lei/zi, fără TVA, vor fi cheltuiți pentru minorii și tinerii reținuți, arestați preventiv, condamnați la închisoare sau detenție pe viață ori față de care faţă de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate, aflați în centre de reţinere şi arestare preventivă, penitenciare, centre de detenţie sau centre educative.

Deținuții care au împlinit vârsta majoratului vor primi, zilnic, hrană în valoare de 3,97 până la 5,82 de lei, fără TVA.

De alocări mai mari vor beneficia și bolnavii și gravidele, sumele prevăzute pentru aceste categorii fiind de 4,59 până la 6,77 de lei/ zi, fără TVA. În cazul femeilor însărcinate în lunile 5 - 9 inclusiv sau care au născut şi nu alăptează copilul (pe perioada de  12 luni de la naştere) se prevede și un supliment de până la 1,91 lei/zi. De asemenea, tot ca supliment, sunt prevăzute sume de până la 2,69 lei/zi pentru bolnavii de TBC sau HIV/SIDA.

Legea mai face referire și la un supliment acordat pentru zile festive, care va ajunge la 2,38 lei, fără TVA.

În acest timp, copiii mai mici de 5 luni  care se află împreună cu mamele lor în locurile de detenţie primesc hrană în valoare de cel mult 4,09 lei/zi, fără TVA, iar cei cu vârste între 6 și 12 luni au o alocare de până la 5,66 lei/zi, fără TVA.

Pentru comparație, un deținut ajunge să fie hrănit cu până la 10 lei/zi, fără TVA, sumă prevăzută de legislația din România și ca alocație de hrană pentru bolnavii internați care nu intră într-o categorie specială (TBC, HIV/SIDA, diabet, arși, lăuze, copii etc.) sau pentru copiii cu vârste de până la 3 ani.

În același timp, în cadrul Programului pentru școli, cei aproape 2.000.000 de elevi din învățământul primar și gimnazial și preșcolarii din grădinițele cu program normal vor primi, anul acesta, o gustare zilnică în valoarea de aproximativ 1,5 lei/zi.

TABEL NOMINAL cu valorile financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate

(cf. proiectului de ordin publicat de Ministerul Justiției)

 

Nr. crt.

Norma de hrană

Categoriile de persoane private de libertate  pentru care se acordă

Valoare

financiară minimă (exclusiv TVA)

(lei)

Valoare

financiară maximă

(exclusiv TVA)

(lei)

1.

Norma12C - 1

Supliment pentru zile festive

2,26

2,38

2.

  Norma 15

Se acordă persoanelor minore şi tinere reţinute, arestate preventiv, condamnate la pedeapsa închisorii sau la detenţiune pe viaţă, precum şi celor faţă de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate – aflate în centre de reţinere şi arestare preventivă, penitenciare, centre de detenţie sau centre educative.

5,65

 

 

 

7,51

 

 

 

 

3.

Norma 16

Se acordă persoanelor majore reţinute, arestate preventiv, aflate în centre de reţinere şi arestare preventivă, penitenciare, precum şi celor faţă de care s-a dispus o măsură educativă privată de libertate, aflate în centre de detenţie sau centre educative.

3,97

5,82

 

 

 

4.

Norma 17

Se acordă persoanelor majore, condamnate la pedeapsa închisorii ori la  detenţiune pe viaţă, precum şi celor faţă de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate.

3,97

5,82

 

5.

Norma 17A

Supliment pentru muncă uşoară şi medie:

-          hrană rece;

-          hrană caldă

0,60

1,33

0,68

2,36

6.

Norma 17B

Supliment pentru muncă grea:

-          hrană rece;

-          hrană caldă.

0,77

1,53

0,85

2,61

7.

Norma 17C

Supliment antidot

0,56

1,41

8.

Norma 18

Bolnavi şi gravide

4,59

6,77

9.

Norma 18A

Supliment pentru gravide.

Se acordă persoanelor reţinute, arestate preventiv, persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii ori la detenţiune pe viaţă, precum şi celor faţă de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate – femei gravide, în lunile 5 - 9 inclusiv, sau care au născut şi nu alăptează copilul (pe perioada de  12 luni de la naştere)

1,68

1,91

 

 

10.

Norma 18B

Supliment.

Se acordă persoanelor  reţinute, arestate preventiv, persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii ori la detenţiune pe viaţă, precum şi celor faţă de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate - femei, care au născut şi alăptează copilul până la 1 an.

2,36

2,66

 

 

 

11.

Norma 18C

Supliment.

Se acordă  persoanelor reţinute, arestate preventiv, persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii ori la detenţiune pe viaţă, precum şi celor faţă de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate,  cărora li se aplică insulino-terapie până la starea de comă.

0,86

2,20

 

 

12.

Norma 18D

Supliment.

Se acordă  persoanelor reţinute, arestate preventiv, persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii ori la detenţiune pe viaţă, precum şi celor faţă de care s-a dispus o măsură privativă de libertate, bolnave de TBC, HIV/SIDA.

2,11

2,69

 

13.

Norma 18E

Supliment.

Se acordă persoanelor reţinute, arestate preventiv, persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii ori la detenţiune pe viaţă, precum şi celor faţă de care s-a dispus o măsură privativă de libertate, distrofice

1,92

2,27

 

14.

Norma 19

Se acordă ca hrană rece persoanelor  minore şi tinere  reţinute, arestate preventiv, condamnate la pedeapsa închisorii sau la detenţiune pe viaţă, precum şi celor faţă de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate – aflate în centre de reţinere şi arestare preventivă, penitenciare, centre de detenţie sau centre educative.

4,58

4,81

 

 

 

 

15.

Norma 20

Se acordă ca hrană rece persoanelor majore reţinute, arestate preventiv şi celor condamnate la pedeapsa închisorii sau la detenţiune pe viaţă, precum şi celor faţă de care s-a dispus o măsură privativă de libertate – aflate în centre de reţinere şi arestare preventivă, penitenciare, centre de detenţie sau centre educative.

4,28

4,63

 

 

 

16.

Norma 22

Se acordă copiilor cu vârsta între 0 - 5 luni, care se află împreună cu mamele lor în locurile de detenţie.

3,55

4,09

17.

Norma 23

Se acordă copiilor cu vârsta între6 -12 luni, care se află împreună cu mamele lor în locurile de detenţie.

4,69

5,66

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.