Miercuri, 04 Septembrie 2019 11:22

Ministrul Educației spune ce înseamnă, pentru părinți, învățământul "gratuit și obligatoriu": "Părerea mea este că un cost minimal ar fi undeva la 5.000 de lei pe an"

Scris de  Ioana Rădulescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cheltuielile făcute de părinți pentru a-și da copiii la școală sunt cunoscute, iar costurile variază mult, în funcție de posibilitățile fiecărei familii în parte. Din păcate, discutăm despre ele în condițiile în care ne referim la învățământul nu doar "obligatoriu", ci și "gratuit", așa cum este prevăzut chiar de Constituție, la capitolul referitor la "Dreptul la învățătură".

"Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii", scrie în legea fundamentală[ a statului român. Ministrul interimar al Educației nu doar că recunoaște faptul că Educația are un preț, ci admite inclusiv că acesta este destul de piperat.

"Care ar fi costurile pentru un an întreg școlar, în primul rând e vorba de ținuta fiecărui copil, depinde de fiecare părinte cât este dispus să investească, mai sunt școli unde s-au impus uniformele școlare. Bineînțeles că este începutul de an școlar unde investiția este puțin mai mare, iar pe parcurs cu siguranță, dacă stau și analizez foarte bine, vorbesc aici de un cost minimal, părerea mea este că un cost minimal ar fi undeva la 5.000 de lei pe an - pentru haine, pentru transport, pentru o cheltuială minimală a elevului", a declarat Daniel Breaz, ministrul interimar al Educației, într-un interviu acordat HotNews.

Dacă ne referim la cele nouă luni de cursuri, ar însemna o cheltuială medie lunară minimă, în viziunea ministrului, de peste 550 de lei, adică aproape jumătate din salariul minim net pe economie, de 1.263 lei!

Declarația a fost făcută în contextul în care ministrul răspundea la întrebări referitoare inclusiv la riscul de abandon, dar și la cheltuielile cu transportul elevilor, din care MEN decontează, potrivit lui Breaz, "cel puțin 50% din prețul abonament".

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.