Marți, 24 Septembrie 2019 15:25

Mai mulți parlamentari propun ca bunicii să beneficieze de indemnizație pentru creșterea nepoțeilor. Inițiativa, semnată și de un deputat de Prahova

Scris de  Ioana Rădulescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un proiect legislativ depus luni la Senat de parlamentari PNL, PMP și independenți propune modificarea și completarea ordonanței referitoare la acordarea concediului și indemnizației de creștere a copilului, în sensul introducerii unor prevederi care să permită plata unor sume către bunicii care se ocupă de creșterea nepoțeilor, în locul părinților.

"Pe perioada acordării stimulentului de inserție, prevăzut la art. 7, oricare dintre bunici beneficiază de o indemnizație pentru creșterea nepotului/nepoatei, dacă se află în relații de rudenie firească sau din adopție cu nepotul/nepoata pentru care solicită indemnizația și dacă are acordul părinților acestuia/acesteia. Cuantumul lunar al indemnizației este egal cu cuantumul lunar al stimulentului de inserție", se arată în proiect.

Propunerea prevede și că "dreptul la indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei încetează odată cu încetarea dreptului la stimulentul de inserție", respectiv că acesta "se suspendă odată cu suspendarea dreptului la stimulentul de inserție".

Inițiatorii propun ca reglementările să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, însă este puțin probabil să se întâmple acest lucru din moment ce proiectul abia a fost înregistrat la Senat și trebuie să parcurgă întreg procesul legislativ, iar în caz de aprobare de către parlament el trebuie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

În susținerea acestei propuneri, inițiatorii, printre care se numără și un prahovean, deputatul PMP Cătălina Bozianu, arată că este "necesară introducerea unui nou beneficiu social care să contribuie la sporirea înclinației de a lucra a persoanelor îndreptățite la primirea indemnizației pentru creșterea copilului".

Legislația actuală prevede că au dreptul la stimulent de inserție persoanele care obțin venituri supuse impozitului în ultimele 60 de zile înainte de împlinirea e către copil a vârstei de 2 ani  (respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap), în cuantum de 650 de lei lunar, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani (respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap).

Proiectul și documentația atașată pot fi consultate aici.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.