Alex Calinoiu

Alex Calinoiu

Derulat de Primăria Ploieşti în 2018, cu ocazia centenarului Marii Uniri, concursul "Caută eroii la tine acasă" ajunge acum la momentul recompensei. Peste 30 de elevi din municipiu, premianţi în cadrul proiectului, urmează să beneficieze de o excursie la Paris. Ei vor fi însoţiţi, potrivit surselor noastre, de consilierul personal al primarului Dobre, Eugen Prună, cel care a coordonat proiectul.

Deplasarea în capitala Franţei a stârnit deja controverse în administraţia locală, mulţi contestatari întrebându-se, din start, ce legătură este între titlul proiectului, care îndeamnă la căutarea de eroi "la tine acasă", şi o plecare peste hotare. Sunt controverse şi cu privire la sumele alocate, oricum diminuate de către Consiliul Local la începutului anului, într-o şedinţă în care au fost tăiate fonduri de la majoritatea evenimentelor culturale din Ploieşti. Practic - reclamă contestatarii - municipalitatea se chinuie să găsească bani pentru serviciile publice, are investiţiile la minim, dar găseşte fonduri ca să trimită 32 de persoane la Paris.

Şi mai sunt controverse şi cu privire la componenţa delegaţiei. Potrivit surselor din Primărie, pe lista propusă apare şi Eugen Prună, consilierul personal al primarului Adrian Dobre, revenit pe post, din ce-am auzit, la câteva zile după ce demisionase, mai bogat cu vreo zece mii de lei, bani pentru concediile neluate. Până la urmă, dacă tot n-a apucat omul să-şi ia concediu, parcă merită şi el o deplasare la Paris, nu? Totuşi, explică aceleaşi surse, consilierul Prună, venit în administraţia locală după ce a fost profesor de istorie la Colegiul "Cuza", a fost cel care a propus organizarea acestui concurs în anul centenarului şi a coordonat proiectul.

   

Modernizare pe Drumul Vinului! Consiliul Judeţean Prahova a lansat licitaţia pentru selecţia firmei care va lucra pe trei drumuri judeţene din zona de est, în cadrulunui proiect european de peste 100 de milioane de lei. În scurt timp urmează să fie lansată o procedură similară şi pentru o şosea din partea opusă a judeţului, au mai anunţat autorităţile.

Preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a anunţat în această săptămână începerea licitaţiei pentru modernizarea drumurilor judeţene 102K, 102D şi 100C, care traversează zece localităţi şi asigură conexiunea rutieră spre Ialomiţa. Acestea sunt incluse într-un proiect european despre care autorităţile din Prahova discută de peste trei ani. "Intrăm în linie dreaptă cu unul dintre cele mai mari proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere din județul nostru! Până la finalul acestui an, Consiliul Județean Prahova va parafa contractul pentru crearea unei infrastructuri rutiere moderne în zona de sud-est a județului nostru. Zece localități străbătute de drumurile județene 102K, 102D și 100C, mă refer aici la comunele Baba Ana, Ciorani, Ceptura, Fîntînele, Fulga, Sălciile, Vadu Săpat, Tomșani și din orașele Mizil și Urlati, vor avea drumuri modernizate, după finalizarea unuia dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din ultimii ani, care va îmbunătăți legătura rutieră cu județul Ialomița. Finanțat cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, proiectul de modernizare are o valoare de execuție a lucrărilor evaluată la peste 100 de milioane de lei, bani care vor fi folosiți pentru refacerea structurii drumurilor, a podurilor și a podețelor pe o lungime de circa 40 de kilometri", a declarat Bogdan Toader, preşedintele COnsiliului Judeţean.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Opt contracte de finanţare de la UE, semnate la Ploieşti de ministrul Dezvoltării

Parteneriat între Consiliul Judeţean şi 10 primării din Prahova, pentru un amplu proiect din fonduri europene

Finanțare de peste 100 de milioane de lei, în Prahova, pentru asfaltarea mai multor drumuri județene

"În paralel, în zona opusă a județului nostru, un proiect similar va rezolva problemele de infrastructură rutieră pe DJ 720, drumul județean ce pornește din DN1 în zona Florești, trece prin Filipeștii de Pădure și apoi continuă în județul Dâmbovița", a mai precizat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

   

Ziua Armatei va fi marcată pe 25 octombrie la Ploieşti, prin ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane, defilare a trupelor terestre şi un survol cu avioane din cadrul aeroclubului de la Strejnic. Vineri, timp de o oră, vor exista şi restricţii de trafic pe Bulevardul Independenţei, în apropierea Monumentului Vânătorilor de lângă Gara de Sud.

Evenimentele dedicate Zilei Armatei au început la Ploieşti încă de pe 14 octombrie, când a fost dat startul unor competiţii de fotbal şi tenis la Parcul Municipal Vest, în timp ce pe 22 octombrie, Cercul Militar a găzduit un simpozion pe aceeaşi temă. Ultimul antrenament general e programat joi, la Baza 2 Logistică "Valahia", iar ceremoniile tradiţionale dedicate acestui eveniment vor avea loc vineri. Conform programului oficial, transmis de Prefectura Prahova, la ora 10.00 va avea loc constituirea dispozitivului la Monumentul Vânătorilor din faţa Gării de Sud. Tot atunci urmează să fie oprită şi circulaţia pe Bulevardul Independenţei, timp de o oră. Programul cuprinde intonarea imnului de stat, prezentarea onorului, serviciul religios, salutarea drapelului, alocuţiuni şi depuneri de coroane de flori şi se va încheia cu o defilare militară şi surol aerian cu avioane de la Aeroclubul "Gh. Bănciulescu", au mai anuţat autorităţile.

Pe durata restricţiilor de trafic vor fi modificate, automat, şi traseele de transport public care ajung la Gara de Sud din Ploieşti.

   

Decizia autorităţilor ploieştene de a transforma zona tarabelor de cărţi şi flori din centrul municipiului într-una dedicată teraselor de alimentaţie publică îi nemulţumeşte pe comercianţii de aici, care reclamă că, în ciuda investiţiilor făcute de-a lungul timpului, riscă să rămână pe afară. Reprezentanţii lor au venit miercuri în şedinţa comisiei interne de patrimoniu din Consiliul Local, o şedinţă extrem de "încinsă", dar încheiată cu promisiunea că vânzătorii vor primi alte spaţii, tot în centrul Ploieştiului.

Măsura de schimbare a destinaţiei acestei zone a fost luată de luni bune de autorităţile locale. De altfel, la finalul verii, comercianţii de la tarabele din Piaţa Nichita Stănescu au şi primit notificări pentru eliberarea spaţiilor. Decizia este apreciată de mulţi ploieşteni, care spun că municipiul ar putea să aibă în sfârşit o piaţă centrală, cu terase şi restaurante, apropiată de cele din Braşov, Sibiu sau Timişoara, dar şi contestată de mulţi, care reclamă că pentru asta au fost "sacrificaţi" vânzătorii de cărţi, într-un oraş căruia cu siguranţă nu i-ar strica un pic mai multă cultură.

În şedinţa de miercuri a comisiei de patrimoniu, una cu scandal, reprezentanţii vânzătorilor au cerut prelungirea contractelor, în contextul în care momentan nici măcar nu există acorduri pentru realizarea teraselor pe respectivul amplasament. Li s-a răspuns că există o licitaţie în derulare, iar singura promisiune pe care au primit-o a fost că vor obţine spaţii tot într-o zonă cu vad, aproape de Halele Centrale, între Parcul Toma Socolescu şi Palatul Culturii. Au fost discuţii aprinse nu numai cu privire la amplasament, dar şi la cheltuielile aferente.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Primăria Ploiești organizează licitație pentru spațiile comerciale din centrul Ploieștiului - pasajul pietonal Nichita Stănescu

"Sunt discuţii pentru a crea un spaţiu pietonal care să deservească ploieştenii, cu o cafenea, o cofetărie, o gelaterie, pentru a simţi că este într-adevăr o piaţă centrală. Se caută soluţii pentru relocarea tarabelor de cărţi şi flori, pentru a nu întrerupe activitatea comercianţilor de aici, dar li s-a cerut să îşi modernizeze spaţiile de vânzare. Reprezentanţii comisiei s-au gândit la trotuarul lateral al Parcului Toma Socolescu, în vecinătatea parcării de taxiuri. Pentru spaţiul din zona actualelor tarabe există o licitaţie în derulare, deschiderea ofertelor fiind programată pe 13 noiembrie. Toţi comercianţii trebuie să înţeleagă că oraşul trebuie să se modernizeze", a declarat viceprimarul Cristian Ganea, prezent la discuţiile din comisia de patrimoniu a Consiliului Local Ploieşti.

   

O viroză puternică afectează caii cazaţi la Hipodromul Ploieşti. După ce mai multe animale s-au îmbolnăvit, conducerea Clubului Sportiv Municipal, structura care administrează complexul hipic, a decis să suspende reuniunea care era programată în această sâmbătă.

Informaţia a fost transmisă de reprezentanţii Primăriei Ploieşti şi este confirmată oficial de conducerea CSM, care spune că, din cauza îmbolnăvirilor, caii nu s-au putut antrena corespunzător în ultimele zile. Drept urmare, reuniunea de pe 26 octombrie a fost reprogramată pentru data de 2 noiembrie.

"Conducerea Complexului Hipodrom Ploieşti a luat decizia amânării cu o săptămână a reuniunii ce ar fi trebuit să se ţină sâmbătă, 26 octombrie, având ca principal eveniment «Criteriul de fond». Susţinută şi de majoritatea proprietarilor şi a driverilor, măsura a fost luată în contextul în care mare parte din efectivul de cai de pe hipodrom prezintă semnele unei viroze, motiv pentru care antrenamentele nu s-au putut desfăşura la parametrii obişnuiţi, în perspectiva participării la cursele oficiale. Drept urmare, în speranţa că lucrurile vor reintra în normal în următoarele zile şi caii vor putea reveni la antrenamente, reuniunea va avea loc sâmbătă, 2 noiembrie 2019", se arată într-un comunicat publicat pe pagina de internet a Clubului Sportiv Municipal Ploieşti.

Pe lângă inconvenientul pentru iubitorii hipismului, care ratează astfel una dintre ultimele reuniuni ale anului, vestea este una foarte proastă pentru crescătorii de cai, care plătesc taxe lunare consistente pentru cazarea şi întreţinerea animalelor.

   

Finalul acestei săptămâni aduce petreceri câmpeneşti în trei localităţi din Prahova. Comuna Ceraşu îşi sărbătoreşte ziua localităţii, cu muzică, paradă populară şi preparate tradiţionale, la Măgureni e programat Târgul de Toamnă, iar la Vălenii de Munte se deschide vineri tradiţionalul Festival al Ţuicii.

Evenimentul de la Vălenii de Munte, ajuns la ediţia cu numărul 22, debutează vineri, de la ora 14.00, cu un spectacol în aer liber susţinut în piaţa centrală a oraşului de către mai multe ansambluri folcorice profesioniste şi formaţii artistice de amatori. Tot atunci va avea loc şi recoltarea probelor pentru concursul "Cel mai bun producător de Ţuică", a anunţat Primăria Vălenii de Munte. De la ora 16.30, într-un cadru festiv, e programată Gala Cetăţenilor de Onoare, la Centrul Cultural "Nicolae Iorga", pentru ca de la 18.00 distracţia să revină în piaţa oraşului, unde are loc deschiderea oficială a târgului de produse agricole şi meşteşugăreşti. La 19.00 începe un spectacol artistic susţinut de artişti consacraţi, mai promite administraţia locală, care a anunţat că programul zilei de sâmbătă include un nou rând de spectacole folcorice, de la 14.00, un spectacol susţinut de artişti consacraţi, de la 18.30, şi un foc de artificii, de la 22.30. Târgul de produse tradiţionale se deschide de la ora 10.00. La fel şi duminică, în a treia zi a festivalului, când programul mai cuprinde premierea celor mai buni producători de ţuică, de la 12.00, şi un nou rând de spectacole folclorice de la 14.00 şi 18.30.

Pe scenă vor urca, în cele trei seri, printre alţii, Irina Rimes, Anna Lesko, Petrică Mâţu Stoian, Emilia Ghinescu şi Taraful Ionel Tudorache.

Nu departe de Vălenii de Munte, în comuna Ceraşu sunt zilele localităţii, sărbătorite în mod tradiţional aproape de Sfântul Dumitru. Evenimentul debutează la prânz, cu o paradă a portului popular.

În Măgureni este programat, în perioada 26-27 octombrie, Târgul de Toamnă, ajuns în acest an la ediţia cu numărul 15.

   

Consiliul Judeţean a dat startul lucrărilor la Unitatea de Primiri Urgenţe de la cea mai mare unitate medicală din Prahova, în cadrul unui proiect european de extindere, modernizare şi dotare de aproape 4 milioane de euro. Deşi anunţaseră iniţial că pentru început, cât se va lucra la partea de extindere, nu va fi nevoie de mutări, autorităţile au ajuns la concluzia că în sezonul rece frontul de lucrări va ajunge şi la interior, iar o partea din activitatea UPU se va derula în spaţiile de la parterul Spitalului Judeţean ocupate acum de birourile conducerii.

Prşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a anunţat că a semnat ordinul de începere a lucrărilor de extindere de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Finanţare de la UE la Spitalul Judeţean din Ploieşti, pentru extinderea şi dotarea UPU

"În prima parte se va lucra la noua construcţie, astfel că nu va fi nevoie de mutări. Totuşi, în urma discuţiilor cu reprezentanţii constructorului, am ajuns la concluzia că, în sezonul rece, frontul de lucru se va muta la interior, astfel că va fi nevoie de unele relocări. Pentru a nu afecta prea mult activitatea, am hotărât să fie mutate urgenţele minore, în spaţiile de birouri de la parterul spitalului", a precizat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean.

   

Consiliul Judeţean Prahova a inaugurat marţi o staţie de încărcare a autoturismelor electrice, amplasată la intrarea în parcarea Palatului Administrativ din Ploieşti, ocazie cu care instituţia şi-a prezentat şi maşina electrică achiziţionată prin programul Rabla Plus.

Noua staţie a fost amplasată la intrarea în parcarea clădirii dinspre strada Emile Zola, între Palatul Administrativ şi Palatul Culturii, ea având două porturi de încărcare, unul cu o priză trifazică şi o putere maximă de 22 de kW şi unul cu o priză monofazică şi o putere maximă de 3,3 kW. Accesul este gratuit, iar cartelele necesare pentru pornirea instalaţiei se vor găsi la angajaţii Direcţiei de Pază a Consiliului Judeţean care supraveghează parcarea, a anunţat astăzi preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader. Acesta a făcut şi o demonstraţie, prezentând cu această ocazie şi autoturismul de 35.000 de euro achiziţionat acum câteva luni de instituţia publică. Maşina, în totalitate electrică, a fost cumpărată de la un dealer local, Consiliul Judeţean beneficiind de un voucher de 10.000 de euro de la Ministerul Mediului, prin programul Rabla Plus, şi având o contribuţie proprie de 25.000 de euro.

Staţia de încărcare a fost realizată în Prahova, la firma Ducati, care produce astfel de sisteme în Parcul Industrial Ploieşti, ea fiind oferită gratuit Consiliului Judeţean.

   

Candidatul USR-Plus la alegerile prezidenţiale de luna viitoare, Dan Barna, şi-a prezentat luni, la Ploieşti, principalele proiecte propuse în această campanie, lansând totodată o invitaţie către Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă pentru o dezbatere publică înainte de turul I. Barna a comentat şi actuala situaţie politică, reclamând că premierul propus nu reuşeşte să închege o majoritate parlamentară, că PSD ţine în continuare frâiele, blocând intrarea pe ordinea de zi în Parlament a unor iniţiative precum "Fără penali în funcţii publice" şi că USR nu e dispus să vină cu soluţii pentru Ludovic Orban.

Vizita de luni, făcută în cadrul acţiunilor de promovare electorală a candidatului USR-Plus, a început cu o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Prahova. Ulterior, într-o conferinţă de presă, Barna şi-a început discursul vorbind despre întâmplările de azi din Parlament, unde iniţiativele privind excluderea condamnaţilor penal din funcţii publice şi alegerea primarilor în două tururi nu au fost introduse pe ordine de zi, preşedintele USR reclamând că "majoritatea toxică din acest Parlament nu ia decizii pentru cetăţeni". Întrebat dacă formaţiunea sa va susţine cabinetul propus de Ludovic Orban, fie el şi minoritar, Barna a evitat un răspuns tranşant, arătând că marţi urmează să aibă o nouă întrevedere cu premierul desemnat. "Sunt premisele unei guvernări minoritare, care foarte probabil va sta tot la mâna PSD, a lui Ponta şi a lui Tăriceanu. Parlamentul a confirmat, astăzi, că nu există o majoritate funcţională", a declarat Barna, care i-a cerut lui Ludovic Orban, în calitatea acestuia de premier desemnat, să vină cu soluţii concrete. "Nu este rolul USR să iasă dintr-o criză în care nu noi suntem personajele principale", a mai spus preşedintele Uniunii Salvaţi România.

Acesta şi-a prezentat apoi principalele proiecte din programul electoral, insistând pe o reformă constituţională, care să-i ofere atribuţii sporite preşedintelui. Asta ar reprezenta şi o soluţie ca, pe viitor, să fie evitate crize politice precum cea de acum, proiectul USR propunând ca, în eventualitatea unei moţiuni de cenzură aprobate, şeful statului să aibă şi dreptul de a dizolva Parlamentul. O altă propunere vizează implicarea activă a preşedintelui în realizarea bugetului naţional.

Dan Barna a mai vorbit şi despre obiectivele USR-Plus vizând domeniile educaţiei şi sănătăţii, promiţând, în primul caz, o alocare de până la 6% din bugetul naţional şi argumentând că "profesorii trebuie plătiţi la fel ca judecătorii sau medicii, pentru că profesorii sunt exact aceia care ne formează noile generaţii şi cât timp nu atragem oameni competenţi nu vom avea şansa ca generaţiile viitoare să devină cele de care avem nevoie".

În final, Dan Barna a lansat o invitaţie pentru o dezbatere înainte de turul I al alegerilor prezidenţiale către Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă. Candidatul USR-Plus a plecat din sală înainte să apuce să primească vreo întrebare despre scandalul declanat săptămâna trecută de o investigaţie jurnalistică a Rise Project care viza mai multe proiecte europene "păguboase" în care acesta fusese implicat.

   

Firma contractată de Primăria Ploieşti pentru dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie anunţă începerea unei noi acţiuni pentru combaterea insectelor în municipiu.

Anunţul a fost transmis luni şpi distribuit de Primăria Ploieşti pe pagina oficială de Facebook a instituţiei. "S.C. CORAL IMPEX S.R.L. vă aduce la cunoştinţă că în perioada 21 - 29 octombrie 2019 va efectua servicii de dezinsecţie pe suprafaţa domeniului public al Municipiului Ploieşti. Pentru ca activitatea de dezinsecţie să fie eficientă, aceasta trebuie efectuată în mod unitar, la nivelul întregii localităţi, atât pe domeniul public, cât şi privat", se arată în anunţ.

"În acest sens,se face apel către cetăţeni, asociaţii de locatari/proprietari, agenţi economici şi instituţii publice să efectueze activitatea de dezinsecţie pe proprietăţi, în clădiri şi în subsolul blocurilor, concomitent cu acţiunea municipalităţii. În cazul în care condiţiile meteorologice vor împiedica desfăşurarea acestei acţiuni, perioada de efectuare a activităţii de deratizare va fi prelungită.Vă rugăm că în perioada menţionată să luaţi toate măsurile care se impun în vederea protejării familiilor de albine din municipiu, în caz contrar, Primăria Municipiului Ploieşti şi S.C. CORAL IMPEX S.R.L. sunt absolvite de orice responsabilitate", a mai transmis operatorul de dezinsecţie.

   

Pagina 1 din 393