Niciun ştrand din Prahova nu a trecut de verificările autorităţilor

Minivacanţa prilejuită de cele două sărbători, 1 Mai şi Paştele, şi prognozele încurajatoare ale meteorologilor i-au convins pe unii administratori ai ştrandurilor, băilor şi piscinelor din judeţ să declare deschis sezonul estival. Însă nicio unitate din Prahova nu a anunţat acest lucru la Direcţia de Sănătate Publică, în consecinţă clienţii se răcoresc pe riscul propriu. Nimeni nu a controlat dacă piscinele publice sunt conforme cu reglementările în domeniu.

Potrivit legislaţiei în vigoare, administratorii ştrandurilor şi piscinelor trebuie să depună, la Oficiul Comerţului, o declaraţie pe propria răspundere referitoare la condiţiile pe care le îndeplinesc bazinele respective. Urmează, apoi, şi controalele din partea DSP. „De obicei, agenţii economici chiar vin şi solicită acest lucru, prin luna iunie”, ne-a spus dr. Tiberiu Onuţu, responsabil Igiena Mediului în cadrul Direcţiei. Însă aceiaşi agenţi economici s-au grăbit, în acest an, să declare deschis sezonul de bălăceală, pentru a profita de vacanţa de 1 Mai, deşi „până acum, nimeni nu a solicitat eliberarea autorizaţiei”, după cum am mai aflat de la oficialul DSP. Asta în condiţiile în care, de exemplu, piscina de la Laguna Ploieşti funcţionează deja de o săptămână, conform anunţul de pe site-ul complexului, ca şi cea de la Sky Center Păuleşti.

Ce trebuie să ştiţi când vă faceţi planuri pentru o zi petrecută la ştrand? Tariful nu este singurul care contează, avertizează inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică. Un bazin public trebuie dotat cu grupuri sanitare şi duşuri, un punct de prim ajutor bine echipat, iar societatea respectivă trebuie să aibă contract cu un serviciu de ambulanţă, care să asigure intervenţia la nevoie. De asemenea, „fiecare ştrand trebuie să aibă o anumită capacitate în funcţie de suprafaţa plajei şi a bazinului, astfel încât să nu existe contact între utilizatori. Aceste date trebuie înscrise de administratori în regulamentul de funcţionare afişat la intrarea în ştrand”, a mai precizat dr. Tiberiu Onuţu. Prin urmare, feriţi-vă de locuri aglomerate, ca şi de cele unde condiţiile de igienă ridică şi cele mai mici semne de întrebare. „Anul trecut am încercat să facem verificări în fiecare săptămână în aceste locaţii, pentru a analiza calitatea apei. Este greu pentru clienţi să-şi dea seama de anumite lucruri. Apa, chiar dacă este limpede, poate fi poluată”, a avertizat medicul din cadrul DSP, subliniind că piscinele publice neîntreţinute corespunzător pot fi surse de boli de piele, boli diareice, micoze şi conjuctivite.

Piscina ideală

Nu numai calitatea apei şi capacitatea ştrandului contează. Administratorul trebuie să facă analiza apei, dar şi a nisipului, iar bazinul de înot în sine trebuie să răspundă mai multor cerinţe. Pentru ca un ştrand să corespundă din punct de vedere al prevederilor legale în vigoare, trebuie asigurată aprovizionarea cu apă potabilă (autorizată sanitar), iar bazinele trebuie dotate cu şanţ perimetral cu apă clorinată, bordură perimetrală şi pavaj perimetral antiderapant, scări de acces cu profile rotunjite, bară de susţinere perimetrală şi surse de apă cu jet ascendent. De asemenea, ele trebuie curăţate periodic, de preferat zilnic în cazul celor care nu sunt alimentate permanent cu apă.

În incintă mai trebuie să existe vestiare, grupuri sanitare, duşuri cu apă curentă caldă şi rece pentru ambele sexe, cabine de schimb, punct de prim ajutor, regulament de funcţionare afişat la loc vizibil şi, nu în ultimul rând, totul trebuie să strălucească de curăţenie. Ce nu veţi găsi în niciun ştrand din Prahova sunt... trambulinele. „Noi am interzis construirea lor pentru că sunt periculoase. Niciodată nu erau realizate corespunzător, la înălţime, aşa că acum nu mai au voie să doteze piscinele publice cu aşa ceva”, spune dr. Tiberiu Onuţu.

Unde ne bălăcim la vară?

Cine vrea să scape de caniculă fără a pleca prea departe de casă are la dispoziţie, în Prahova, mai multe piscine şi ştranduri, amenajate de obicei în incinta unor complexe de agrement. Anul trecut, preţurile au variat între 10 şi 30 lei/pers./zi, aşa că tarifele pot fi folosite ca reper pentru a vă contura bugetul de agrement pentru acest sezon estival:

- Piscina Laguna: tarif unic: 25 lei/ zi

- Sky Pool Păuleşti: tarif luni-vineri – 15 lei/zi; tarif weekend: 30 lei/zi; închiriere baldachin: 75 – 100 lei/ zi; tarif copii: 10 -15 lei/zi

- Piscina Plaisir - Ana Maria Pop: tarif copii – 15 lei/ zi; tarif adulţi – 15 lei/ oră sau 25 lei/ zi; abonament fără limitarea numărului de intrări – 300 lei/ lună; antrenor pentru copii – 350 lei

- Heaven Land – tarif luni-vineri: 15 lei/persoană; tarif weekend: 25 lei/persoană

- Piscina Perla Păuleşti: copiii mai mici de 6 ani au acces gratuit; tarif copii de luni până vineri: 10 lei/ zi; tarif adulţi de luni până vineri: 15 lei/ zi; tarif copii weekend – 15 lei/ zi; tarif adulţii weekend – 25 lei/ zi; tarif după ora 18.00: 10 lei/ persoană

- Ştrand Dorobanţul – 10 lei/zi

- Casa Augsburg Băneşti – 20 lei/ zi

- Aviluz Vălenii de Munte – 15 lei/ zi

- Complex Unique Boldeşti-Scăeni: tarif copii de luni până vineri: 7 lei/ zi; tarif adulţi de luni până vineri: 12 lei/ zi; tarif copii weekend – 12 lei/ zi; tarif adulţii weekend – 17 lei/ zi; abonament copil - 120 lei/ lună; abonament adult - 170 lei/ lună - abonament familial: 320 lei/ lună.

Ca în fiecare an, în această vară, în Prahova, mai aveţi la dispoziţie Băile Telega, deschise deja (tarif intrare 13 lei/ persoană), dar şi Baia Baciului, de la Slănic.

Ioana Rădulescu