”Pacientul din Londra” – a doua persoană din lume vindecată de virusul HIV

După mai bine de trei ani de la transplantul de măduvă osoasă și mai bine de 18 luni de la terminarea tratamentului antiretroviral, testele tot nu arată urme de recidivă a virusului HIV în cazul ”pacientului din Londra”.

Bărbatul a primit denumirea de ”Pacientul din Londra” datorită similitudinilor care există între cazul său și primul caz cunoscut de vindecare a virusului HIV, ”pacientul din Berlin”.

Ambii pacienţi au suferit transplanturi de măduvă osoasă pentru a trata cancere de sânge, primind celule stem de la donatori cu o mutaţie genetică rară denumită CCR5 delta 32, mutație ce conferă rezistență la HIV.

Experți în domeniu sunt de părere că astfel de tratamente ar putea reprezenta o modalitate de a vindeca pacienți infectați cu HIV. Procedura este scumpă, complexă și riscantă, iar compatibilitatea exactă poate fi identificată în proporții mici de populație.

 

Milioane de persoane infectate cu HIV din întreaga lume ţin sub control boala cu ajutorul unei terapii antiretrovirale (ARV). Acest tratament nu conduce la dispariţia virusului, singura modalitate de a trata HIV fiind administrarea de medicamente care conţin virusul şi pe care oamenii trebuie să le ia toată viaţa. Aproape un milion de persoane mor în fiecare an din cauza afecţiunilor legate de HIV.

Image
Image
Image