VIDEO | Directorul DSP Prahova: "Avem peste 100 de internați în ultima săptămână". Noi măsuri în județ, pe fondul creșterii alarmante a numărului de pacienți cu COVID-19

VIDEO | Directorul DSP Prahova: "Avem peste 100 de internați în ultima săptămână". Noi măsuri în județ, pe fondul creșterii alarmante a numărului de pacienți cu COVID-19

Directorul DSP Prahova, dr. Bogdan Nica, a anunțat, miercuri, că a cerut convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pentru adoptarea, pe plan local, de noi măsuri care să limiteze răspândirea coronavirusului, în condițiile în care numărul de îmbolnăviri a crescut foarte mult.

Printre altele, acesta a anunțat că va propune ca angajații din căminele de bătrâni să rămână din nou, câte 14 zile, în centre, iar DGASPC să testeze salariații din aceste unități cu trei zile înainte de intrarea în tură.

Mâine, CJSU va evalua și numărul de paturi disponibile în județ și se va discuta despre posibilitatea pregătiri unor unități monospecialitate drept centre de iolare pentru asimptomatici.

În privința resurselor, dr. Nica a anunțat că așteaptă răspunsuri cu privire la sosirea, la Ploiești, a unui medic infecționist și cinci de Terapie Intensivă, de la Galați, Timișoara și Iași. De altfel, din lipsă de personal, sunt probleme și cu utilizarea unității mobile de terapie Intensivă care a ajuns vineri după-amiază la Județean și care, de atunci, a găzduit un singur paient, pentru scurtă vreme. Problemele ar putea apărea de sâmbătă încolo, a avertizat șeful DSP, în contextul în care detalarea a doi medici rezidenți ATI expiră, iar aceștia nu au mai dorit să continue activitatea în secție Covid, după ce două luni au lucrat în acest condiții. "Nu este corect medical să avem un medic pe două secții ATI, Covid și non-Covid. Oricât s-ar proteja și oricâte măsuri și-ar lua, este suficientă o clipă ne neatenție pentru infectarea secției non-Covid. Nu vrem să ajungem în situația în care au ajuns alte spitale din țară. Mâine decidem ce facem cu secția Covid și  cu unitatea mobilă de Terapie Intensivă, în funcție de răspunsul în legătură cu acești șase medici. Fie mutăm secția ATI-Covid la parterul SJU și o unim cu unitatea mobilă, fie mutăm unitatea mobilă la Câmpina", a anunțat acesta variantele luate în calcul în prezent.

De asemenea, acesta a anunțat că un ecliopter SMURD este pregătit și poate prelua oricând pacienți din prahova pentru transferul la alte unități medicale. Până acum, câțiva bolnavi au fost duși la ROL 2 de la Otopeni și în Ialomița, dar abia de acum încolo situația ar putea deveni alarmantă. "Mi-e teamă de depășirea capacității spitalelor", a mărturisit șeful DSP Prahova, arătând că, la finalul stării de urgență, Prahova avea 76 de cazuri confirmate, iar în prezent are aproape 250 internate, din care peste 100 în ultima săptămână, și deja are consemnate 15 decese în rândul persoanelor infectate.

În prezent, un număr mai mare este raportat din partea de nord a județului, probabil și pe fondul apropierii de Brașov, care are, până astăzi, 1.497 de cazuri confirmate.

Image
Image
Image