Licitaţie din fonduri europene pentru modernizarea Spitalului Câmpina

Licitaţie din fonduri europene pentru modernizarea Spitalului Câmpina

Spitalul Municipal Câmpina va fi modernizat printr-un proiect european. Primăria a lansat o licitaţie pentru proiectare şi execuţie, pentru îmbunătăţirea dotărilor şi instalaţiilor interioare, inclusiv a celei electrice, unde autorităţile recunosc că aceasta e depăşită, că există risc de incendii şi că în tablourile electrice se folosesc siguranţe artizanale, ca să reziste la amperajul folosit.

Proiectul a apărut după ce în perioadele de vârf ale pandemiei, când Spitalul Municipal Câmpina a funcţionat ca unitate suport COVID, s-au constatat mai multe neajunsuri, în special legate de instalaţia electrică şi cea de oxigen. Chiar dacă finanţarea europeană a venit cu mult după depăşirea crizei COVID, proiectul rămâne important, susţin autorităţile câmpinene, care amintesc că reţeaua electrică a spitalului, datând în mare măsură din 1984, nu este calibrată pentru consumul actual.

Proiectul vizează modrnizarea mai multor instalaţii de la nivelul unităţii. Prima pe listă este instalaţia de oxigen, după ce în perioada pandemiei a fost nevoie de măsuri urgente pentru a face faţă nevoilor, iar instalaţia existentă s-a dovedit insuficientă. Va fi nevoie şi de un nou sistem de ventilaţie şi climatizare. "În situaţia existentă spitalul nu dispune de o instalaţie de condiţionare şi tratare a aerului, climatizarea zonelor cu grad ridicat de asepsie realizându-se cu aparate de aer condiţionat tip split, acestea nefiind recomandate", se arată în documentaţia publicată în SistemuL Electronic de Achiziţii Publice, în care se mai aminteşte că în situaţiile în care mai mulţi pacienţi primesc oxigen cu ajutorul măştilor faciale, cum s-a întâmplat în cazul pacienţilor COVID, o parte din acest oxigen este inspirată de pacienţi, iar surplusul este eliminat în salon, ducând la creşterea concentraţiei de oxigen peste limita de la care oxigenul se poate autoaprinde.

Risc de incendii la Spitalul Municipal Câmpina

O altă măsură importantă vizează modernizarea instalaţiei electrice de joasă tensiune. "Tablourile electrice generale şi cele de pe fiecare etaj, precum şi traseele electrice şi prize sunt la nivelul anului 1984, când a fost dat în folosinţă spitalul. Acestea au fost calibrate pe un consum minim şi nu mai fac faţă aparaturii medicale achiziţionate (aprox. 700 dispozitive medicale, dintre care mari consumatori: RMN, CT) precum şi aparatelor de aer condiţionat (70 buc), Chiller, etc.", se mai arată în documentaţia de pe SEAP.

"În tablourile de pe paliere se încălzesc duliile cu siguranţe artizanale (altfel nu rezistă amperajului necesar), iar în TGD se încălzesc barele sau furcile de cuplare. Cablurile de forţă dintre TGE şi TGD au fost pozate pe nişte suporţi metalici care s-au degradat în timp şi acum sunt pe pământ, cu distrugere a mantalei exterioare. Toate aceste lucruri dacă nu sunt corectate urgent vor duce ori la incendiu, ori la imposibilitatea alimentării spitalului cu energie electrică", se mai arată în anunul publicat de Primăria Câmpina.

Proiectul european mai prevede şi montarea unor instalaţii de detecţie, semnalizare şi alarmare în cazul depăşirii concentraţiei maxime de oxigen.

Pentru proiectare şi execuţie, Primăria Câmpina a alocat 7,2 milioane de lei. Proiectul este derulat din fonduri europene, prin Programul Naţional Infrastructură Mare. Termenul pentru depunerea ofertelor la licitaţie a fost fixat pe 6 martie.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!