Patru clinici private au fost închise de DSP București

În urma cazului falsului medic Matteo Politi/Matthew, care a activat în mai multe clinici private din capitală, DSP București a demarat verificări în 10 astfel de unități alese inclusiv pe baza sesizărilor făcute de paciente la numărul de telefon pus la dispoziție de instituție.

Direcția de Sănătate Publică din București a prezentat, deja, Ministerului Sănătății, un raport preliminar conform căruia "inspectorii DSPMB au decis închiderea uneia dintre aceste clinici medicale, au  emis decizii de suspendate a activității pentru alte 3 clinici medicale și au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 72.200 de lei. Mai mult, inspectorii sanitari au constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfășura activitate medicală, una dintre unități fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfășurându-se activități de import-export (comerț cu ridicata de produse farmaceutice)".

Comunicatul transmis de Ministrul Sănătății precizează că, acolo unde au fost aplicate sancțiuni financiare și închis/suspendat activitatea au fost  înregistrate mai multe nereguli, dintre care:

- nerespectarea structurii  spațial funcţionale;

- prezentarea documentelor medicale pentru  consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic;

- lipsa dotării minime obligatorii pentru  Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie;

- nerespectarea ritmului de evacuare  a deşeurilor medicale periculoase;

- identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depășit.

- lipsa din dotarea unităților a produselor biocide specifice dezinfecției mâinilor personalului și instrumentarului;

- lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic;

- lipsa evidenței activității de sterilizare și a personalului calificat pentru această activitate;

- neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare;

- existența materialelor sanitare și a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat.

- lipsa graficelor zilnice orare cu operațiunile de curățenie/dezinfecție efectuate pentru fiecare încăpere și între intervenții.

-nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienți);

- nerespectarea, de către personal, a precauțiunilor universale, protocoalele și procedurile de lucru;

- identificarea, în sala de operații, de instrumentar și material moale nesterile (cu termen de valabilitate depășit).

"La data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizației sanitare de funcționare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal și nici iluminatul natural. În cazul clinicii care a fost închisă, unitatea acorda consultații medicale deși avea emisă Decizia de Suspendare a Activității nr. 36/02.09.2018, încă din luna septembrie a anului 2018, iar la  una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfășurare, ele nefiind finalizate", , mai precizează MS.

Conducerea DSPMB a anunțat  MS că a depus deja plângere penală împotriva angajaților care au întocmit și verificat codurile de parafă.

 

 

Image
Image
Image