Prospectul vaccinului Moderna, publicat în limba română. Care sunt cele mai posibile reacții adverse, după administrarea serului

Prospectul vaccinului Moderna, publicat în limba română. Care sunt cele mai posibile reacții adverse, după administrarea serului
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) a publicat, miercuri, prospectul celui de-al doilea vaccin anti- Covid livrat în România, cel de la Moderna. 14.000 de doze din acest ser au ajuns, deja în țara noastră.

“Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță. Puteți să fiți de ajutor raportând orice reacții adverse pe care le puteți avea”, se arată în prospectul care menționează că vaccinul nu poate fi administrat persoanelor sub 18 ani și nici celor alergice la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestuia.

De asemenea, medicul trebuie informat, înaintea vaccinării, cu privire la pacienții în cazul cărora trebuie manifestată precauție. În această categorie intră, de exemplu, cei care au avut anterior reacție alergică la orice vaccin administrat, care au un sistem imunitar slăbit sau compromise, persoanele care suferă de o boală gravă sau cele care manifestă anxietate legată de administrarea de injecții, dar și femeile însărcinate sau care alăptează.

După administrarea vaccinului, pacientul trebuie să solicitate asistență medicală de urgență dacă manifestați semne sau simptome ale unei reacții alergice precum senzație de leșin sau stare de confuzie, modificări ale ritmului bătăilor inimii, dificultăți la respirație, respirație șuierătoare, umflare a buzelor, feței sau gâtului, urticarie sau erupție pe piele, greață și vărsături, durere de stomac.

Potrivit prospectului, ca reacții adverse, mai mult de una din 10 persoane pot acuza, după administrare, umflare în zona axilei, durere de cap, greață, vărsături, dureri musculare, dureri articulare și rigiditate,  durere sau umflare la locul de administrare a injecției, oboseală excesivă, frisoane sau febră.

“Substanța activă din COVID-19 Vaccine Moderna este ARNm care codifică proteina de suprafață a SARS-CoV-2. ARNm este integrat în nanoparticulele lipidice SM-102. Deoarece COVID-19 Vaccine Moderna nu conține virusul, acesta nu vă poate transmite boala COVID19” menționează prospectul care poate fi citit integral AICI.

 

Sursa foto: rfi.ro

Image