Sorina Pintea: Multe infecţii produse de bacteriile multirezistente pot deveni ameninţări la adresa vieţii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirmă că multe infecţii produse de bacteriile multirezistente pot deveni ameninţări la adresa vieţii, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că rezistenţa la antimicrobiene reprezintă unul dintre primele 10 riscuri globale la adresa sănătăţii în 2019 şi în anii următori. "Este timpul să acţionăm acum, deoarece perioada optimă de intervenţie se scurge cu repeziciune", spune Pintea.

"Este timpul să acţionăm acum! Multe infecţii produse de bacteriile multirezistente pot deveni ameninţări la adresa vieţii. Opinia OMS este că RAM reprezintă unul dintre primele 10 riscuri globale la adresa sănătăţii în 2019 şi în anii ce urmează. Este timpul să acţionăm acum, deoarece perioada optimă de intervenţie se scurge cu repeziciune. Fără masuri imediate, comune sectoarelor uman, animal si de mediu, tot mai multe infecţii vor afecta viaţa pacienţilor, dar si sistemele de sănătate şi economiile în Europa şi la nivel global. Reafirmând hotărârea de a combate Rezistenţa la Antimicrobiene (RAM) cu eforturi continue la nivel politic înalt comunitar, subliniind nevoia critică de a accelera dezvoltarea şi implementarea Planurilor Naţionale de Acţiune în Statele Membre în cadrul conceptului One Health, Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene sprijină cu tărie realizările obţinute în mandatele anterioare de alte state. Preşedinţiile succesive ale UE au ales să se focalizeze asupra subiectului politicii referitoare la RAM pentru a maximiza impactul faţă de o temă atât de importantă", a spus Sorina Pintea, potrivit News.ro.

Concluziile dezbaterilor arată că, deşi la nivel european există legislaţie, regulamente şi proceduri în acest domeniu, acestea trebuie respectate şi implementate pentru micşorarea decalajelor dintre state. Este nevoie ca statele membre UE să consolideze abordarea "One Health" şi să includă alături componentele de sănătate umană, animală şi de mediu, aspectele financiare şi educaţionale necesare realizării obiectivelor din planurile naţionale de acţiune, relatează România TV.

Image
Image
Image