VIDEO | Directorul DSP Prahova: "Da, virusul există. Este o boală nenorocită, imprevizibilă și care își alege victimele după bunul ei plac "

VIDEO | Directorul DSP Prahova: "Da, virusul există. Este o boală nenorocită, imprevizibilă și care își alege victimele după bunul ei plac "

Șeful DSP Prahova, dr. Bogdan Nica, a avut un mesaj dur pentru cei care răspândesc informații ce pun la îndoială existența pandemiei și a virusului Covid-19. Acesta a împărtășit din experiența ultimelor săptămâni și a atras atenția asupra numărului mare de îmbolnăviri înregistrat, inclusiv în prahova, de câteva zile.

"Suntem martorii unui val de îmbolnăviri. Cert este că avem foarte mulți pozitivi și ce este cel mai rău este că aceștia au și simptome. Acest lucru înseamnă, după părerea mea de medic, că oamenii stau acasă, iar atunci când se simt foarte rău - au temperatură, constată clasicul simptom: lipsa gustului și a mirosului sau respiră foarte greu -  se prezintă la unitățile de urgență din județ.

Creșterea este cauzată și de cazurile din centre închise. Suntem cu anchetele în curs, nu înțelegem nici acum, nu am putut identifica din ce cauză într-un centru de bătrâni în care, acum două săptămâni, erau toți negativi, am ajuns să avem 21 de membri ai personalului și 50 de beneficiari pozitiv, iar din nefericire o persoană a și decedat", a spus dr. Nica.

Acesta a condamnat campaniile derulate pe rețelele de socializare, împotriva măsurilor de protecție dispus de autorități și a recomandărilor făcute de specialiști: "Din experiența mea, vreau să subliniez că da, virusul există, contrar a ceea ce spun mulți postează, comentează și influențează. Am fost și am văzut fiecare bolnav din secția de Boli Infecțioase, săptămâna trecută. Este o experiență care îți schimbă complet percepția, chiar ca medic. Erau oameni care ajunseseră la saturație 60% când normal este peste 90%, oameni care văzuseră moartea cu ochii, oameni care au fost ventilați, alții care au comorbidități și care acum se simțeau bine. dar sunt și cei care nu s-au simțit bine, vedeți că numărul deceselor a început să crească. Potrivit studiului făcut de colegii de la «Colentina», unii ar mai fi putut să trăiască 30 de ani. Nu toți ar fi murit, cu sau fără Covid. unii ar fi trăit. Asta-i boala. Nu știu dacă vom reuși să lămurim lumea că este o boală nenorocită, imprevizibilă și care își alege victimele după bunul ei plac... Statistic, veți vedea că decesele sunt în procent de 9%".

Șeful DSP Prahova a subliniat că, împreună cu epidemiologii din instituție, a identificat trei cauze majore pentru care s-a ajuns la o asemenea creștere a îmbolnăvirilor, în perioada stării de alertă. Prima dintre ele ar fi chiar nerespectarea regulilor.

Dr. Nica a mai vorbit și despre tendința unor pacienți de a ascunde adevărul, de teamă că vor petrece 30-40 de zile în spital, dacă sunt testați pozitiv, până la vindecare. Potrivit acestuia, este o reacție de înțeles, dar șeful DSP a subliniat, totodată, că majoritatea bolnavilor stă în spital în jur de 14 zile.

Nu mai puțin important, acesta a remarcat că spațiul public este invadat cu acele campanii de dezinformare, în timp ce mărturiile credibile, ale pacienților care au trecut prin această experiență, lipsesc cu desăvârșire.

Acesta a punctat că purtarea măștii de protecție, la intrarea în contact cu alte persoane, și dezinfectarea frecventă a suprafețelor sunt două măsuri care reduc spre zero riscul de infectare. Șeful DSP prahova a recomandat, totodată, dezinfectarea mărfurilor și a coletelor primite.

 

 

Image
Image
Image