VIDEO 🎦 Motivul pentru care noul spital modular din Ploiești încă nu poate fi folosit

VIDEO 🎦 Motivul pentru care noul spital modular din Ploiești încă nu poate fi folosit
Proiectul de amenajare a noului spital modular s-a încheiat în iunie (Foto: Consiliul Județean Prahova)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Finalizat la începutul verii, după un proiect european depus în pandemie, noul spital modular din Ploiești, situat la secția externă de Pneumologie a Județeanului, lângă Obor, încă nu a fost dat în folosință. Conducerea Spitalului Județean dă vina pe lentoarea celor de la Ministerul Sănătății, care ar trebui să avizeze noua structură.

Finalizarea proiectului de amenajare a noului spital modular a fost anunțată în iunie de Consiliul Județean, instituția care are în subordine Spitalul Județean și care a depus proiectul european în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. La momentul respectiv, acesta era prezentat drept singurul spital public inaugurat în municipiu în ultimele decenii. Totuși, la circa trei luni și jumătate de la finalizarea proiectului, spitalul amenajat din containere în curtea de la Pneumologie încă nu poate fi folosit.

Conducerea Județeanului dă vina pe Ministerul Sănătății și Primăria Ploiești.

Managerul unității medicale, dr. Bogdan Nica, a explicat vineri, în timpul unor discuții cu jurnaliștii, că după finalizarea proiectului a mai durat aproape o lună și jumătate până s-a refăcut rețeaua electrică, iar acum noua structură așteaptă aprobarea de Ministerul Sănătății. El a spus că se așteaptă și o documentație de urbanism de la Primăria Ploiești, care întârzie.

„După ce am încheiat lucrarea, a durat o lună și jumătate până când Electrica Furnizare a reușit să închidă toate firele, chestie care n-a ținut nici de Consiliul Județean și nici de spital. A fost nevoie de niște modificări la rețea, ca să nu pice curentul la vecini, la Dedeman să zicem. După ce s-a încheiat lucrul ăsta, am încheiat documentația și am solicitat Direcției de Sănătate Publică să vină să ne dea un aviz. DSP-ul ne-a dat aviz. Ulterior, acele 35 de paturi au fost incluse în solicitarea de aprobare a structurii Spitalului Județean de Urgență Ploiești, pe care după data de 31 iulie n-o mai face DSP-ul. Conform unei ordonanțe, o face Ministerul, care are un om. Și am depus dosarul. Și noi, ca și alte 50 de spitale din România, stăm să ne uităm și așteptăm să ne iasă acea autorizare. Eu nu-mi permit să las colegii mei să interneze bolnavi acolo, cât timp Ministerul încă nu ne-a autorizat. Ne-a mai cerut niște documente suplimentare, de exemplu Urbanism. Și stăm după Urbanism. Totul funcționează, toate instalațiile sunt bune, așteptăm autorizarea”, a declarat Bogdan Nica, managerul Spitalului Județean din Ploiești.

Proiectul pentru noul spital modular fusese demarat în contextul pandemiei COVID, însă finanțarea europeană a venit abia spre finalul crizei sanitare. Noua structură a fost amenajată la secția exterioară a Spitalului Județean din zona Oborului Ploiești. Valoarea investiției a fost de 14,6 milioane de lei, iar finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, prin POIM.

Image