STUDIU: Implicarea tăticilor în viața bebelușului lor

Se pare că mitul conform căruia doar proaspăta mămică e responsabilă de îngrijirea bebelușului începe să fie demontat de realitatea zilelor de astăzi, când și tăticii încep să fie din ce în ce mai activi și implicați în îngrijirea celui mic. Odată cu schimbarea rolului în societate, când și femeile au devenit mult mai precupate de carieră și viață socială, bărbații au început să acorde și ei o importanță mult mai mare vieții de familie și oferirii de suport pentru parteneră atât pe durata sarcinii, cât și ulterior, în ceea ce privește modul de creștere a copilului și oferirea unei educații alese.

Care este impactul pe care îl au taţii în dezvoltarea copilului?

Dincolo de stereotipurile clasice, cum că femeia știe mult mai bine cum trebuie să aibă grijă de bebeluș, bărbații au devenit mult mai responsabili și dispuși să învețe și să își susțină partenerele în tot acest proces amplu. De aceea, de folos pentru viitorii sau proaspeții tătici poate fi ghidul tăticilor, care îți va da câteva ponturi și tips-uri pentru a putea înţelege mai bine ce vrea bebelușul să îți transmită prin diferitele lui stări.

O echipă de cercetători din cadrul câtorva universități londoneze au studiat impactul pe care tații îl au în dezvoltarea copilului din punct de vedere cognitiv. Concluzia a fost că bebelușii care au avut parte de atenția și implicarea activă a tatălui în viețile lor s-au dezvoltat mult mai armonios decât cei pentru care prezența tatălui a fost nesemnificativă.

Desigur, nu este ușor pentru un bărbat să participe încă de la început la îngrijirea micuțului său, dar totul se poate învăța în timp. Poți învăța stând alături de partnerera ta și urmărind cum aceasta pregătește biberoanele, cum le sterilizează, cum îi face băiță sau masaj. După câteva repetări vei constata că lucrurile nu sunt atât de grele precum credeai și că te poți ocupa și tu de îngrijirea copilului la fel de bine ca și mămica lui. În acest fel, se va crea o legătură solidă și între tine și puiul tău, iar acesta va descoperi că mai are în viața lui o persoană care să îi ofere aceeași protecție și ocrotire ca mama sa.

Va fi destul de complicat să descifrezi tot ceea ce va vrea copilul să îți transmită prin intermediul diferitelor gesturi (de la plâns, la frecatul la ochi, încordatul picioarelor, agitație, etc), dar odată ce te vei lămuri atât de cauză, cât și de soluție, va fi mult mai ușor să acționezi corect în momentul în care bebelușul va avea nevoie de ajutorul tău.

Cert este că nimeni nu se naște învățat, însă important este să îți dorești să fii alături de copilul tău și să fii prezent în viața lui încă din primele săptămâni. Partenera ta va aprecia, cu siguranță, eforturile tale, iar în acest fel îi vei ușura și ei responsabilitatea, mai ales că pentru o femeie primele săptămâni de după naștere sunt destul de dificile și are nevoie de tot suportul celor din jurul ei.

 

Image
Image
Image