fbpx

GALERIE FOTO. 190 de ani de la prima apariție a Monitorului Oficial

GALERIE FOTO. 190 de ani de la prima apariție a Monitorului Oficial

Image
Image

În perioada 7-30 septembrie 2022, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova poate fi vizitată expoziția aniversară „190 de ani de la prima apariție a Monitorului Oficial”.

Expoziția  foto-documentară conține 16 panouri cu istoria Monitorului Oficial, ziarul oficial al statului. Avân ca redactor pe Ion Heliade Rădulescu , publicația a apărut inițial în 8/20 decembrie în Țara Românească, iar în 22 iunie/4 iulie 1833 în Moldova, a sub denumirea “Buletin gazetă administrativă”. Denumire s-a mai schimbat de câteva ori de-a lungul timpului, dar  continuat să apară neîntrerupt, până în zilele noastre. Singura excepție a fost în contextul Revoluției din 1848, când nu s-au tipărit numerele 29 și 30 ale publicației.

“Avem o structură care nu se referă numai la publicarea actelor normative, ci este mult mai complexă, fiind gândită astfel de la început. Dincolo de reglementările legale, deciziile ministeriale su hotărârile instanțelor judecătorești, întâlnim în paginile Monitorului Oficial anunțuri de tot soiul, precum proclamații către țară, cele mai importante știri din alte țări, zona de anunțuri, zona foileton în care apăreau studii, dizertații istorice și științifice, critică de teatru sau literară, chiar și anecdote”, a spus Anca Ivașcu, redactorul șef al editurii Monitorul Oficial. În prezent, publicațiile editurii sunt foarte diverse, de la carte juridică la carte istorică și albume de artă.

Monitorul a ținut pasul cu societatea și în paginile sale te poți întâlni cu trecutul documentar al țării, așa cum s-a reflectat  în cei 190 de ani. Expoziția itinerantă a început pe 14 februarie la Facultatea de Drept din București și apoi în alte locații din Capitală, va părăsi Ploieștiul la sfârșitul lunii septembrie și va merge în Oradea, urmând să se încheie la Camera Deputaților, unde va fi prezentată în data de 8 decembrie.

„Ne-am propus ca, la final de an, pe 8 decembrie, când se împlinește venerabila vârstă, pe site-ul Monitorului Oficial să avem toate publicațiile Monitorului Oficial, de la 1832 până în prezent. Perioada 1875-1949 am obținut-o deja, grație Bibliotecii Metropolitane. Răsfoind aceste publicații vechi, poți să iei pulsul societății de atunci, în toate formele ei de manifestare”, a specificat Anca Ivașcu.

 

Roxana Manolache

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.