fbpx

Margareta Moșneaga - promotor al protecției naturii

Margareta Moșneaga - promotor al protecției naturii

Image
Image

Astăzi, în prima zi de toamnă, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova a evocat  personalitatea profesorului emerit Margareta Moșneaga, cea care a pus bazele înființării primului muzeu de Științele Naturii în Prahova, în anul 1956.

Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul Rezervației Bucegi din parcul Dimitrie Ghica, în stațiunea Sinaia, unde există și astăzi inscripția în iarbă a inițialelor CNM – Comisia Monumentelor Naturii a Academiei Române, la care omul de știință Margareta Moșneaga a fost custode onorific, fiind recunoscută în întreaga țară pentru cercetarea și protejarea rezervațiilor naturale.
„Peisajul prahovean este stăpânit de silueta importantă a Bucegilor, cu multe rezervații răspândite pe platou și Valea Ialomiței, cu cea mai bogată și variată floră a Carpaților noștri, cu peste o treime din plantele cunoscute în România, precum și numeroase fosile din era mezozoică, care s-au păstrat în ciuda milioanelor de ani care s-au scurs. Doamna Margareta Moșneaga a respectat, a cercetat și a protejat toate aceste bogății, având pentru rezervații chiar și paznici montani, în ștatul de funcții al Muzeului Rezervației Bucegi”, a povestit prof.dr. Emilia Iancu, cercetător științific și fost director al instituției, care a cunoscut-o pe Margareta Moșneaga și i-a continuat activitatea în cadrul muzeului.
Amintirile doamnei Iancu au fost completate de cei prezenți care au avut ocazia să o cunoască, precum profesorul de geografie Nicolae Chivoiu, iar actualul director al muzeului Bogdan Burghelea a menționat cu admirație că știe despre Margareta Moșneaga din povestirile mamei sale, care a avut-o ca profesor.

Dincolo de timp, de generații, oamenii valoroși rămân mereu prezenți prin ceea ce au realizat. “Margareta Moșneaga a fost și va rămâne un om între oameni, al cărui chip blând și inteligent a lăsat amintiri de neuitat. Cu dăruire și pasiune, intenție și stăruință, cu darul de  convinge, a slujit educației și celorlalți mai presus de orice. Ca profesoară a fost modestă și corectă, oferind semenilor ei exemplul propriu”,  a spus, în încheiere, prof dr. Emilia Iancu.

Roxana Manolache

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.