Rujul este accesoriul lipsă din geantă a foarte puţine femei. Un profesor de chimie a realizat un infografic prin care arată ingredientele din acest produs cosmetic, pe care puţine femei le ştiu.
Compoziţia rujului diferă în funcţie de culoare şi strălucire, dar şi de firmă care le produce. Dar există anumite ingrediente care sunt folosite în orice ruj, spune profesorul Andy Brunning.
Potrivit lui, culoarea roşie a rujului este dată de mici gândăcei zdrobiţi, care se găsesc de obicei pe cactuşi. Insectele sunt fierte în amoniac sau în soluţie de carbonat de sodiu. Amestecul este apoi filtrat şi se adăugă sulfat hidratat de aluminiu şi potasiu. Culoarea rezultată astfel se numeşte roşu carmin.
Unele rujuri care rezistă mai mult timp pe buze au în compoziţie un chimical numit eosin. De obicei, acest ingredient conferă rujului şi o culoare mai închisă.
Pigmenţii sau vopseaua folosită pentru a da culoare rujului reprezintă doar 5% din compoziţia lui. Variantele roz au dioxid de titaniu, un compus alb, care diluează pigmentul roşu.