La Muzeul Rezervației Bucegi, aflat în parcul Dimitrie Ghica din Sinaia, puteți vizita o expoziție inedită cu piese muzeale din lumea fascinantă a viețuitoarelor marine denumite moluște – scoici, melci și caracatițe, care au constituit o sursă de inspirație pentru diverse opere de artă, de-a lungul timpului.
Expoziția temporară ″Moluștele în Artă″ îmbinâ latura științifică și influențele artistice, oferind o nouă perspectivă asupra acestor locuitori ai lumii subacvatice, grație viziunii muzeografei biolog Corina Mihai, care a prezentat piese din colecția Muzeuilui Județean de Științele Naturii Prahova și a cercetat prezența lor în pictură, sculptură, arhitectură și artistei Carmen Fella-Țanu, care le-a transpus frumusețea în picturile sale.
Expoziția a fost vernisată pe 12 mai și va putea fi vizitată până pe 29 septembrie.
“Ideea a venit din anul 2020, de când am vizitate o expoziție despre perle realizată la muzeu și mi-a plăcut foarte mult prezentarea. Tehnicile sunt diferite, de la ulei la acrilic, grafică, acuarelă, cele mai multe făcute special pentru această expoziție, datate 2025. Tema m-a fascinat încă din perioada masteratului, când am propus o temă despre scoici, pentru colaborarea cu un acvariu din Portugalia”, a povestit , la vernisaj, Carmen Fella-Țanu, artist vizual, membru UAP, Filiala Brașov.
“Arta creată de Om îşi ia ca model Natura, iar Omul urmărind modelele din Natură poate realiza Artă care să dăinuie în timp. Constatăm că și acest grup de viețuitoare - moluștele au reușit să impresioneze de-a lungul timpului oamenii astfel încât să fie incluse în diferite opere de artă care să dăinuie peste ani. Moluștele au fost prezente în lucrări artistice din cele mai vechi timpuri, precum mozaicul descoperit la Pompei în care sunt reprezentate caracatițe, precum și la Fontana di Trevi din Roma”, a exemplificat organizatoarea expoziției, muzeograf Corina Mihai.
Vă invităm să descoperiți mai multe informații interesante despre prezența acestor vietăți în operele de artă, să le admirați în vitrine și în tablourile din expoziție.
Foto Roxana Manolache