Ionel Lutan

Ionel Lutan

Petrolul mai are la dispoziţie 90 de minute pentru a spera, până la capăt, în lupta cu Universitatea Cluj legată de ocuparea locului de baraj la capătul campionatului care se încheie sâmbătă. Pentru a rămâne în cărţile adjudecării locului trei ploieştenii sunt obligaţi, în primul rând, să câştige întâlnirea cu o echipă deja promovată în prima ligă, Academica Clinceni, dar să aştepte şi un miracol din partea Pandurilor în deplasarea de la Cluj Napoca . „Încă savurăm momentul unic al trecerii în primul eşalon. Deocamdată le-am dat jucătorilor trei zile libere după partida cu FC Argeş. Vor fi schimbări în echipă pentru meciul cu Petrolul unde voi odihni câteva dintre piesele de bază din acest campionat. În orice condiţii vom oferi o replică adecvată în jocul de sâmbătă”, a precizat Ilie Poenaru. 

   

Formaţia ploieşteană a câştigat la Arad, 4-2 cu UTA, şi a aruncat toate privirile ultimei etape pe lupta dintre „găzari” şi Universitatea Cluj legată de ocuparea locului de baraj. Ploieştenii joacă acasă cu o echipă promovată în prima ligă, Academica Clinceni, în timp ce şepcile roşii primesc, pe teren propriu, replica unei formaţii salvate de la retrogradare, Pandurii Târgu Jiu. Distanţa dintre cele două echipe este de două puncte în favoarea grupării antrenate de Bogdan Lobonţ. Ploieştenii se gândesc deja şi la amănuntele legate de abordarea noului sezon fotbalistic demarând, în acest sens, discuţiile cu antrenorul Gigi Mulţescu. „Sunt în discuții avansate să rămân la Petrolul, indiferent de ce se întâmplă. Dacă nu mergem la baraj, reconstruim echipa pentru sezonul următor ”, a punctat Mulţescu la capătul jocului câştigat la Arad.

   

Hipodromul Ploieşti a găzduit, astăzi, o conferinţă de presă onorată de Viceprimarul Ploieştiului, Cristian Ganea, preşedintele Federaţiei Române de Trap, Marian Manea, senatorul Emanoil Savin, proaspăt proprietar de cai, ce l-a avut drept invitat pe fostul mare boxer, Lucian Bute, deputatul Răzvan Ursu şi reprezentantul Casei de pariuri Fortuna, Dermot Keelan și, spre finalul evenimentului, de acţionarul principal al SC Oltina Impex, Cosmin Olteanu. Protagoniștii evenimentului de astăzi au rostit scurte alocuțini:

Emanoil Savin: „Sunt un om care susţine sportul, iar domnul Marian Manea a reuşit să mă atragă şi spre cursele de trap, aşa că am cumpărat doi cai ce participă, deja, la curse. Suntem în faţa unei prime ediţii a Cupei Alexandros, care sper să devină una tradiţională pe hipodrom şi vă mărturisesc că sper să atragem cât mai mulţi sponsori pentru a susţine această activitate de pe hipodrom. Peste două săptămâni, vom avea un om puternic, pe domnul Cosmin Olteanu, care va sponsoriza o cursă chiar la un nivel superior mie. Am reuşit să-l atragem şi pe el spre hipodrom, să ajutăm la dezvoltarea acestei activităţi, dorinţa fiind, în perspectivă, de a introduce Hipodromul Ploieşti pe harta internaţională a hipismului”, a spus senatorul Emanoil Savin.

Marian Manea: „Prin demararea colaborării cu Casa de pariuri Fortuna, am rezolvat una dintre cele mai mari probleme din ultima vreme pentru că, aşa cum se ştie, pentru ca activitatea de trap să fie recunoscută, trebuie să se desfăşoare pe un hipodrom, cu public, iar cursele să fie cotate la pariuri. În toată lumea asta, nu există această activitate dacă nu este susţinută de pariuri. Avem promisiunea că se va implementa pariul mutual, moment în care vom avea garanţia că trapul românesc se va dezvolta aşa cum ne dorim cu toţii. Cert este că hipodromul s-a schimbat mult în bine, este meritul celor de la CSM Ploieşti pentru asta şi mă bucur foarte mult când văd că afluenţa publicului creşte de la o reuniune la alta şi, mai ales, că în zona în care copiii se plimbă cu poneiul se stă la coadă”, a spus Marian Manea care le-a propus domnilor Cristian Ganea şi Emanoil Savin să accepte calitatea de membri de onoare ai Federaţiei Române de Trap, iar domnului Savin, chiar funcţia de preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Trap.

Cristian Ganea: „Pot să le transmit ploieştenilor, în general, şi iubitorilor de hipism, în special, că aici, la Hipodromul din Ploieşti, cu sprijinul echipei de aici, totul se va dezvolta de la an la an. Vom veni cu lucruri noi, care să ajute această activitate importantă pentru oraş, deoarece, în afară de fotbal şi hipism, nu mai avem alte activităţi sportive reprezentative”.
Lucian Bute: „Sunt onorat de invitaţia primită din partea domnului Savin şi a organizatorilor şi, cum programul mi-a permis, eu fiind într-o scurtă vacanţă în România, am acceptat cu plăcere să fiu azi aici, dar şi să asist la cursele de sâmbătă. Va fi o premieră pentru mine, deoarece nu am mai văzut curse de trap decât la televizor şi, poate, cine ştie, în viitor voi ajunge să cumpăr un cal şi să fiu mai implicat”.

Dermot Keelan; „Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să putem asigura şi parierea la Hipodrom, în ziua curselor, nu doar online, aşa cum se întâmplă acum. Vă mărturisesc că este o lecţie şi pentru noi vizavi de această activitate pe care o desfăşurăm în România şi mai avem multe lucruri de învăţat. Trebuie să dezvoltăm o reţea pentru a asigura transmisiile tv ale curselor, la fel cum sperăm ca, probabil începând cu anul viitor, după ce vom avea o bază solidă a activităţii de aici, să putem trece şi la pariul mutual”.

Răzvan Ursu: „Constat cu bucurie că cei de la CSM Ploieşti au reuşit să îndrepte corabia şi să o ducă într-o direcţie bună, în sensul că avem spectatori, competiţie şi curse de trap, galop şi ogari. Avem un hipodrom funcţional şi asta este cel mai important!”. Marian Manea a încheiat optimist conferința de presă de astăzi punctând căntă: „Ne dorim ca acest hipodrom să fie dotat cu instalaţie de nocturnă. Am discutat deja cu autorităţile locale şi am anunţat că Federaţia Română de Trap va pune la dispoziţie stâlpii de nocturnă, urmând ca altă societate să realizeze proiectul şi instalaţia. Nu vă puteţi închipui cum ar arăta hipodromul dacă reuniunile s-ar desfăşura în nocturnă!”. Reuniunea de sâmbătă va debuta la ora 11.00, şi va avea în program cinci curse de trap.

   

"Trebuie să reînviem limba franceză"

Eli Toma

Liceului Honore-D'Estienne-D'Orves, din Carquefou, localitate cu 20.000 de locuitori de lângă Nantes, condusă de directoarea Carmen Petre, profesoară de biologie, se află în această săptămână la Ploieşti pentru un schimb de experienţă cu Colegiul Naţional Ion Luca Caragiale.

15 elevi din Carquefou, oraşel din buza Atlanticului, din Loire-Atlantique, un fel de Câmpina faţă de Ploieşti, stau la familiile colegilor lor din Romania în toată perioada.

"I-am ales foarte simplu pe cei 15. Le-am cerut să argumenteze într-o scrisoare de recomandare pentru ce doresc să vină în Romania. Cele mai bune scrisori au fost paşaportul lor pentru România", a explicat Carmen Petre, o profesoară de loc din Pucheni, şcolită în România şi desăvârşită în Franţa, acolo unde a plecat în 1986.

România "a câştigat" lupta cu Cehia, deoarece liceul din Franţa avea posibilitatea unei colaborări şi cu o instituţie similară din Cehia.

"Scopul acestui parteneriat este de a reînvia şi a promova limba franceză, o limbă pe care mulţi au uitat-o nemeritat, deşi ne lăudam peste tot că suntem filofrancezi", a explicat profesorul Vasile Moga, şeful catedrei de franceză de la "Caragiale".

Elevii vor elabora o lucrare comună, "Enciclopedia animalelor".

 

Cei 15 copii francezi şi cele trei profesoare ce-i însoţesc au sosit la Bucureşti în aceeaşi aeronavă cu "fugarul" Radu Mazare şi au avut ceva emoţii la aterizare, cu furtuna care s-a abătut luni asupra Capitalei.

Tinerii francezi au recunoscut că, iniţial, au avut de trecut peste prejudecăţile pe care le aveau despre România. Au laudat mâncarea românească şi oraşul şi au descris într-un singur cuvânt primele lor impresii despre Romania: "Prietenie" şi "Bucurie".

De-a lungul săptămânii, românii şi francezii au desfăşurat acţiuni comune: prezenţa la ore, festival artistic la Colegiul Naţional IL Caragiale, vizite la Muzeul Ceasului, la Biblioteca Naţională şi Palatul Parlamentului, de la Bucureşti, sau la Castelul Peleş, de la Sinaia şi Castelul de la Bran.

Românii le vor întoarce vizita colegilor francezi  în octombrie.

   

UTA a fost atentă în aceste zile premergătoare disputei de duminică, cu Petrolul, mai mult pe prezentarea lui Laszlo Balint, noul antrenor al echipei care va intra oficial la lucru odată cu demararea pregătirilor legate de abordarea noului sezon. „Gyuszi” a revenit la gruparea de care este încă legat, Metaloglobus Bucureşti, în timp ce arădenii au intrat în febra partidei de duminică cu Petrolul. Aflat la ultima sa prezenţă pe banca echipei în faţa propriilor suporteri, ca antrenor principal interimar, Cristi Păcurar are destule probleme legate de abordarea jocului cu ploieştenii. Fundaşul central El Hasni este suspendat şi se adăugă pe o listă cu destule alte nume absente la duelul cu „lupii galbeni” care îi mai cuprinde pe Miculescu, Stahl și Coulibaly. În schimb, ar putea reveni Bodo Kanda care fusese trimis la echipa secundă după o ieşire avută în partida cu Universitatea Cluj. Miza partidei este una mare la Arad unde o victorie cu Petrolul i-ar determina pe oficialii clubului să dezlege situaţia blocării salariilor jucătorilor. Mai mult, se analizează şi posibilitatea alocării unei prime suplimentare pentru Manea şi compania în cazul unei victorii în partida de duminică.

 

   

Reuniunea oficială de trap de sâmbătă organizată pe Hipodromul Ploieşti are în program programat cinci curse. Două dintre alergări se înscriu la categoria semiclasice – Premiul Debutanţilor şi Premiul Constantin şi Elena –  precum şi atractivul Premiu Alexandros, acesta din urmă cu recompense totale de 7600 lei. Reuniunea va debuta la ora 11.00, cu Premiul Epilog, va continua cu prima cursă semiclasică a zilei, Premiul Debutanţilor-Lotus, întrecere rezervată cailor de 2 ani, pe distanţa de 1600 metri şi va programa, apoi, de la ora 12.00,  main eventul zilei, Premiul Constantin şi Elena – Fortuna Gold. Cursa se anunţă extrem de spectaculoasă cu cei 12 cai prezenţi la start. La ora 12.30 se desfăşoară Premiul Alexandros, iar reuniunea va fi închisă, de la ora 13.00, de Premiul Excelent – Fortuna Silver. Pe toată durata reuniunii cei mai mici dintre spectatori vor avea prilejul să se plimbe cu poneiul, în spaţiul special amenajat, între cele două tribune. Biletul de intrare pentru accesul în tribună va fi în valoare de 5 ron/persoană, iar copiii cu vârsta de până la 7 ani au acces gratuit.

   

Petrolul pregăteşte atent ultima deplasare din acest sezon care îi trimite pe jucătorii antrenaţi de Gigi Mulţescu la Arad, pentru disputa cu UTA. Cum meciul cu formaţia pregătită de Cristi Păcurar se va derula pe teren sintetică, jucătorii Petrolului se acomodează în aceste zile cu suprafaţa pe care se va juca meciul de duminică. Ploieştenii s-au antrenat astăzi la Câmpina, pe terenul sintetic de la Liceul de Petrol care se prezintă în condiţii excelente . UTA-Petrolul este partida programată duminică, la Arad, de la ora 14.00, în încheierea rundei cu numărul 37, penultima din acest sezon la nivelul eşalonului secund.   

   

Doar unul dintre cele două jocuri programate în semifinalele Cupei României, faza judeţeană, se dispută astăzi, în ziua programării iniţiale, de la ora 17.30. Meciul dintre AFC Băneşti Urleta şi CSO Plopeni se joacă, până la urmă, la Blejoi după ce Plopeniul a amendat varianta iniţială, Câmpina. Claudiu Dumitrescu nu îl are la dispoziţie pe Octavian Gânju, suspendat, în timp ce Iulius Mărgărit poate alinia formula sa de bază. Celălalt meci din această fază a întrecerii, CS Blejoi-Tricolorul Breaza, a fost amânat pentru o dată ulterioară pentru că nu a fost rezolvat la timp memoriul depus de CS Cornu la adresa dreptului de joc al lui Cristi Negotei în partida câştigată de „tricolori” cu 3-0.

   

 Petrolul a scontat până aproape de finalul jocului dintre U Cluj şi Sportul Snagov pe un rezultat favorabil pe terenul echipei antrenate de Bogdan Lobonţ în lupta pentru locul de baraj. Gazdele au reuşit să câştige in extremis, 1-0, cu un gol marcat de Daniel Pârvulescu în minutul 89. Reuşita jucătorului aflat aproape de Petrolul iarna trecută a readus pe podium gruparea clujeană cu două etape înaintea finalului de sezon. Universitatea are 76 de puncte şi mai are de jucat cu CS Baloteşti, în deplasare, şi Pandurii Târgu Jiu, acasă, în timp ce Petrolul, cu două puncte mai puţin în ierarhia la zi, merge, duminică, la Arad, pentru duelul cu UTA pentru a încheia, pe teren propriu, seria evoluţiilor din acest campionat în jocul cu Academica Clinceni.  

   

Miercuri, 22 Mai 2019 08:57

Trei medalii la Cupa „Micul şahist”

Şahiştii de la CSM Ploieşti au participat la cea de a 55-a ediţie a Cupei „Micul şahist”. Competiţia a fost organizată de CS „Gambitul Damei” Ploieşti în incinta Şcolii „Sfântul Vasile”. Rezultate notabile au înregistrat sportivii pregătiţi de Petre Grigore categoria „Băieţi, 8 ani” unde CSM Ploieşti a monopolizat podiumul clasamentului: David Dura a ocupat locul 1, Alexandru Constantinoiu a fost al 2-lea, iar Ştefan Boştiog a venit pe 3.

   

Pagina 1 din 146