fbpx

Peste 150.000 de pubele și containere distribuite pentru colectare selectivă, în Dâmbovița

Peste 150.000 de pubele și containere distribuite pentru colectare selectivă, în Dâmbovița

Image
Image

De la începutul lunii noiembrie, în Dâmbovița a fost demarată distribuția materialelor pentru colectare selectivă. Județul este primul din România care a beneficiat de fonduri de preaderare, prin Măsura ISPA „Reabilitarea sistemului de colectare, transport, tratare și depozitare a deșeurilor solide în județul Dâmbovița”.

Operatorul care a câștigat licitația, respectiv SC Supercom SA, va distribui gospodăriilor din întreg județul 156.227 pubele, 5.241 containere, precum și recipienți metalici și saci rezistenți, în vederea colectării selective a deșeurilor umede și a celor uscate, astfel ca, de la 1 ianuarie 2022, la nivelul întregului județ să se poată realiza colectare selectivă a deșeurilor. Startul acțiunilor a fost dat la Aninoasa.

“Am făcut eforturi pentru deblocarea acestui proiect mulțumită căruia, de la 1 ianuarie 2022, colectarea selectivă a deșeurilor nu va mai fi doar o țintă pe care o avem în vedere, în acord cu tendințele la nivel mondial, de protejare și îmbunătățire a calității mediului, ci, prin strădania comună a dâmbovițenilor, ea va deveni realitatea de zi cu zi din județul nostru. Ne vom deplasa în următoarea perioadă în orașele și comunele din județ, respectând ordinea alfabetică a localităților. În luna iulie, am semnat contractul de colectare separată și transportul separat al deșeurilor, pe cel puțin două fracții – umedă și uscată, provenite din locuințe și din activități comerciale, din industrie și din instituții”, a transmis Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Acesta a precizat că, în prima săptămână, programul a prevăzut distribuirea a aproape 10.000 de publele la Aninoasa, Băleni, Bărbulețu și Bezdead, necesare pentru colectare selectivă.

Dotarea populației, pentru colectare selectivă, a început

„Ne aflăm într-un moment în care încep să se vadă roadele celor asumate prin procedura de licitație. Începând de azi, încep dotările pentru populația județului Dâmbovița, urmate de conștientizarea populației, iar noi, ca și companie, vom face tot ce ne-am asumat, în termenul agreat. E un nou început, de fapt o continuare a contractului. În această perioadă vor apărea și niște lucruri noi în sistemul de colectare, implementare a colectării pe fluxuri, un nou mod de gestionare a deșeurilor, și ținta și scopul acestor investiți este colectarea unei fracții reciclabile cât mai mare, pentru reducerea cantităților depozitate în conformitate cu legislația. Colectarea se va face pe fluxuri, fiecare pubelă va fi cipată, iar mașinile vor fi dotate cu sistem de cântărire. În permanență autoritatea va ști nivelul de producere pentru fiecare gospodărie și pentru fiecare UAT. Avem un soft dezvoltat pentru fiecare UAT, în care în permanență se va putea contoriza cantitatea generată, cantitatea depusă la depozitul autorizat, cantitatea reciclată, până la sfârșirea responsabilităților pe care le are un operator de colectare”, a explicat Radu Chircă, director tehnic SC Supercom SA București.

CJ a informat că obiectul contractului îl reprezintă colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale și similare, pe cel puțin două fracții, umedă și uscată, provenite din locuințe și din activități comerciale, industriale și ale instituțiilor. Recipienții ce vor fi distribuiți de operator vor fi adaptați pentru deșeuri menajere în amestec, deșeuri menajere reciclabile, deșeuri reziduale și reciclabile similare, deșeuri periculoase, deșeuri voluminoase și deșeuri provenite din construcții, demolări și amenajări.

Durata contractului încheiat cu SC Supercom SA este de 8 ani și are o valoare de 297.016.750,48 lei, fără TVA. Operatorul va utiliza peste 120 de utilaje pentru asigurarea colectării selective a deșeurilor și transportul separat al acestora, dotate cu sisteme de monitorizare și cântărire. De asemenea, societatea trebuie să amenajeze și să autorizeze cel puțin două centre de stocare temporară pentru gestionarea fluxurilor speciale de deșeuri, respectiv deșeuri menajere periculoase, deșeuri voluminoase și deșeuri din construcții și demolări, cu asigurarea infrastructurii necesare pentru aceste centre.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

Casetă

 

“Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban și rural și zonele de blocuri să fie dotate cu recipienți pe culori: galben, pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal, și albastru, pentru deșeurile de hârtie și carton. Sticla se va precolecta în recipienți de tip clopot. În eurocontainerele negre se vor depozita deșeurile menajere, fracția umedă.

Pentru zona de case, atât în mediul urban cât și în cel rural, fiecare gospodărie va primi o pubelă de 120 l pentru deșeurile din plastic/metal și câte un sac de 120 l pentru hârtie și carton. În pubelele negre, se vor colecta deșeurile menajere.

Deșeurile reciclabile, astfel depozitate, vor fi preluate de către operator, individual,  în baza sistemului  «din poartă în poartă», cu o frecvență de colectare de două ori pe lună. Celelalte deșeuri vor fi ridicate din zona de blocuri din mediul urban zilnic, iar în mediul rural, o dată pe săptămână. Pe de altă parte, instituțiilor și agenților economici le revine obligația colectării deșeurilor similare celor menajere pe 5 fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri voluminoase, deșeuri în amestec.

De asemenea, deșeurile voluminoase și cele provenite din construcții și amenajări sau demolări, precum și deșeurile de echipamente electrice și electronice pot fi preluate la o simplă solicitare adresată operatorului și transportate la rampele conforme, evitând astfel apariția depozitelor spontante, necontrolate cu efecte poluatoare”, au mai precizat reprezentanții CJ Dâmbovița.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.