Sâmbătă, 29 Septembrie 2018 15:16

Premieră: Un F-35, cea mai scumpă aeronavă militară din lume, s-a prăbușit  în timpul unui exercițiu

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O aeronavă F-35B a Marinei americane s-a prăbuşit, vineri, în Beaufort County, Carolina De Sud, aproape de baza puşcaşilor marini, conform unui oficial militar citat de CNN.

Pilotul s-a catapultat în siguranţă şi este  consultat de către medici.

Deşi au mai existat incidente în trecut, potrivit unui reprezentant al Apărării SUA, aceasta este prima dată când un avion F-35 se prăbuşeşte.  Marina a confirmat incidentul printr-o declaraţie de presă, spunând că „pilotul s-a catapultat dintr-o aeronavă cu un singur loc şi momentan este consultat de personalul medical. Nu sunt civili răniţi“.  

Programul de dezvoltare a avionului F-35 a fost marcat de numeroase probleme tehnice, întârzieri şi depăşiri ale costurilor şi este considerat ca fiind cel mai scump program militar din istoria Statelor Unite. 

F-35B este singura versiune a aeronavei care poate face o aterizare verticală, precum un elicopter. De asemenea, poate decola de pe o suprafaţă mult mai mică decât alte avioane de luptă.

Vineri, armata americană a anunţat că a utilizat pentru prima dată noul său avion invizibil pe radar F-35 într-o situaţie de luptă. Acest „botez al focului“ a avut loc în cadrul unei misiuni în Afganistan.

Costul unui aparat ajunge poate depăși 200 de milioane de dolari, iar costul programului de dezvoltare  ajunas la valoarea de 400 de miliarde de dolari.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.