Miercuri, 28 Noiembrie 2018 11:18

Foto: Noile propuneri de uniforme ale Armatei Române au stârnit critici virulente

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Propunerile pentru noile uniforme de oraş ale Forţelor Terestre şi Forţelor Aeriene, create de designerul Alexandru Ciucu şi inspirate din ţinutele armatei franceze, italiene sau americane, au fost prezentate marţi la Cercul Militar Naţional şi reacţiile negative nu au întârziat.

Pe podiumul Cercului Militar au fost prezentate propunerile pentru noile uniforme de oraş ale Forţelor Terestre şi Forţelor Aeriene.

În primele luni ale anului 2019, modelele propuse vor fi prezentate în garnizoanele din ţară, pentru ca militarii, în activitate sau în rezervă, să îşi exprime opinia, sub forma unor chestionare de evaluare.

Criticile nu au întârziat să apară din partea militarilor şi a celor aflaţi în rezervă.

Culoarea bej /nisip a fost aspru criticată pentru ţinute forţelor terestre, fiind asemănată cu cea a statelor din zona arabă. Croiala şi folosirea în exces a vipuştilor, inclusiv pentru conturul buzunarelor a primit o notă proastă. Unii au criticat oportunitatea iniţiativei arătând că ţinuta actuală este foarte bună şi nu trebuia schimbată. Nu a fost uitat de critici nici designerul Alexandru Ciucu care este de mai mult timp abonat la contracte cu statul.

„Uniforma actuală din dotarea Armatei Române pe care eu o port de ceva vreme, cu mândrie, are atâta tradiție și nu a fost niciodată demodată... Nu înțeleg de ce un lucru bun să fie înlocuit cu aceste costume, care nu îmi spun nimic?“, afirmă un cetăţean pe pagina de socializare a Armatei.

„Am tinuta de 16 ani si arata ca si noua! Nici mie nu imi place noua tinuta, pare mai mult spre fashion!“, spune altul.

„Cineva trebuie să ia un comision sau altcuiva trebuie să îi prospere afacerea in speță acest Ciucu“.

„ De traditie mai tinem cont? Nu reprezinta pe nimeni aceasta uniforma!“

„Ce comision a făcut ca aceste costumații sa transforme bărbații și femeile în gay și lesbiene?

„Aceste modele sunt inadecvate traditiei uniformei Armatei noastre. Nu mai puneti ageamii sa deseneze uniforme, daca nu au un dram de cultura in imbracamintile cazone“.

„Zici că ești pădurar la ocolul silvic. Seamănă cu Harpalete din Bd“

Dincolo de părerile pro şi contra aceste propuneri nu prea ţin cont de tradiţia uniformelor româneşti din perioada interbelică, atunci când au fost cu adevărat extrem de elegante şi practice, iar dispariţia cunoscutului kaki din culoarea forţelor terestre este absolut derutantă.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.