Luni, 06 Mai 2019 15:19

Salvamontiştii avertizează: Turiștii aflați în zone montane trebuie să fie atenți la vipere

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Turiştii aflați zone montane sunt sfătuiţi să fie atenţi la vipere, cu atât mai mult cu cât pentru acestea începe perioada de împerechere. Salvamontiştii atrag atenţia că dacă o persoană este muşcată de viperă nu trebuie mişcată până când vin salvatorii.

Şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarant pentru MEDIAFAX, că viperele au apărut peste tot în zona montană, la altitudini mici.

„În perioada asta începe şi perioada de împerechere. Sunt 5 sau 6 specii de vipere la nivel naţional, toate veninoase, toate periculoase. Dacă sunt surpinse şi se simt în pericol, atacă. Cel mai bine este ca turiştii să-şi facă simţită prezenţa şi atât, ele se îndepărtează singure. Trebuie să ne ferim”, a spus Cornoiu.

„Nu avem semnalat niciun caz anul acesta. În schimb, vedem mult mai multe viepere, an de an. Există cazuri de persoane muşcate de vipere în fiecare an. La unii există acea muşcătură numită mecanică. Viperele au capacitatea să-şi controleze cantitatea de venin şi nu-l consumă, inoculează o canitate mică de venin”, a afirmat şeful Salvamont România.

Potrivit lui Cornoiu, dacă o persoană este muşcată de viperă, nu trebuie mişcată până când vin salvatorii, sângele nu trebuie pus în mişcare şi trebuie hidratată bine.

De asemenea, există informaţii potrivit cărora în Munţii Făgăraş a fost zărită vipera neagră, specie care nu a mai fost văzută de aproximativ 20 de ani.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.