Veolia Energie: Fără 340 de lei plus TVA pe gigacalorie nu stăm la discuţii

Decizia de săptămâna trecută a Consiliului Local Ploieşti de a majora tariful la termoficare, până la 282,5 lei pe gigacalorie cu tot cu TVA, a nemulţumit atât ploieştenii, cât şi operatorul sistemului. Într-o adresă oficială transmisă în această săptămână autorităţilor publice, reprezentanţii Veolia Energie spun că, în viziunea lor, un preţ corect ar fi de 404 lei pe gigacalorie.

Conducerea operatorului de termoficare a transmis luni o adresă oficială către Consiliul Judeţean Prahova, prin care reprezentanţii Veolia Energie îşi manifestă disponibilitatea de a demara discuţii privind gestionarea sistemului, în condiţiile asigurării stabilităţii finabnciare a serviciului, la un tarif propus de 340 de lei fără TVA, care ajunge, cu tot cu această taxă, la valoarea de puţin peste 404 lei anunţată mai sus, valoare care se apropie în mare măsură de cele practicate de ceva vreme în majoritatea localităţilor urbane din România, indiferent cine e operator.

La Ploieşti este o situaţie aparte, pentru că tariful n-a mai fost modificat din 2011. Săptămâna trecută, când Consiliul Local a aprobat, cu voturile PSD şi ALDE, o majorare de la 222,5 la 282,5, a ieşit un scandal monstru, cu acuzaţii care şi acum mai apar în mediul public. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că marea greşeală a fost că, ani întregi, acest tarif a fost menţinut mai degrabă artificial la valoarea din 2011, deşi operatorul invocase faptul că are pierderi, explicând că majorarea de acum nu s-ar fi mai resimţit la fel de brutal dacă preţul ar fi fost ajustat de mai multe ori pe parcurs.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Majorare de tarif la gigacalorie, aprobată după un scandal uriaş în Consiliul Local Ploieşti

În urma schimbului dur de replici dintre reprezentanţii PNL şi cei ai coaliţiei PSD-ALDE pe tema noului tarif la termoficare, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a anunţat astăzi că aleşii PSD sunt dispuşi să retragă hotărârea adoptată săptămâna trecută, măsura fiind cumva o ironie la adresa primarului Dobre, lăsat să găsească singur soluţii.

MAI MULTE DETALII AICI:

Primarul Ploieştiului, despre noul tarif la termoficare: "Oamenii din PSD mint de îngheaţă apele"

VIDEO | Bogdan Toader: Dacă primarul Dobre se pricepe atât de bine la termoficare, noi nu ne mai implicăm

Discuţiile vin în contextul în care actualul contract de concesiune a sistemului de termoficare expiră în luna aprilie a acestui an. În timp ce Veolia Energie reclamă de mai mult timp că merge în pierdere şi că ia în calcul renunţarea, autorităţile ploieştene spun că, în interpretarea lor, operatorul ar fi obligat să mai gestioneze sistemul încă şase luni din mai încolo, invocând prevederi din legislaţia serviciilor de interes public.

Image
Image
Image