Surse: Adrian Dobre e în creştere în sondaje şi ar putea candida independent la Primăria Ploieşti, spre deliciul PSD

Surse: Adrian Dobre e în creştere în sondaje şi ar putea candida independent la Primăria Ploieşti, spre deliciul PSD
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Surse din mediul politic vorbesc tot mai insistent despre o posibilă candidatură independentă a primarului Ploieştiului, Adrian Dobre, pentru un nou mandat la alegerile locale din acest an, în contextul în care partidul său şi-a anunţat public susţinerea pentru Andrei Volosevici. Aceleaşi surse mai spun că ultimele luni au adus o creştere de 7% în sondaje pentru actualul edil, ceea ce tot nu i-ar asigura realegerea, dar i-ar încurca foarte mult tocmai pe actualii colegi din PNL.

Înainte de pandemie, Adrian Dobre organizase o conferinţă de presă în care a anunţat public că nu va mai candida pentru un nou mandat în administraţia locală şi că se consideră pregătit pentru unul de parlamentar. La acel moment au fost zvonuri că primarul municipiului Ploieşti ar fi fost "impulsionat" de către conducerea PNL Prahova, care şi-ar fi pierdut încrederea în şansele lui de a fi reales. Cert este că, la mai puţin de 24 de ore distanţă, PNL l-a prezentat pe Andrei Volosevici drept viitor candidat. De atunci, au avut loc unele schimbări şi în organizaţia locală de partid, Adrian Dobre, până la acel moment preşedinte al PNL Ploieşti, fiind înlocuit cu Roberta Anastase, în timp ce unii dintre apropiaţii săi au fost retraşi din funcţii sau excluşi din formaţiunea politică.

În lunile care au trecut, actualul primar a continuat să îşi promoveze insistent imaginea, mai ales pe reţelele de socializare, lucru care a atras unele suspiciuni că ar viza o candidatură, şi nu neapărat la Parlament, iar unora le-a amintit că Dobre semnase din partea Primăriei Ploieşti, în tocmai ultima zi cu putinţă, apelul în dosarul celui care-l susţinuse să ajungă pe post. Au continuat şi tensiunile interne, totul culminând cu seria de contre din Consiliului Local, când aleşii liberali l-au criticat deschis şi au refuzat să voteze proiectele pe care le-a iniţiat. Neoficial, în PNL Ploieşti se vorbeşte despre o lipsă de comunicare şi despre faptul că Adrian Dobre ar fi fost rigid şi s-a înconjurat de un număr restrâns de susţinători în timp ce pe mulţi alţii i-a îndepărtat sistematic. Cu alte cuvinte, n-ar fi departe de adevăr să spunem că în acest moment nu este cel mai iubit om din partid, pierzând susţinerea multora dintre cei care îl ajutaseră în campania din 2016, iar senzaţia este că nici locul promis pe listele de candidaţi pentru Parlament nu mai e de actualitate.

Toate aceste tensiuni au alimentat şi mai tare zvonurile că Adrian Dobre ar urma să candideze independent pentru Primăria Ploieşti la alegerile care vor avea loc în această toamnă. Potrivit unor surse din mediul politic, edilul tocmai a înregistrat o creştere de 7% în sondaje în ultimele luni, pusă pe seama promovării făcute, semnării unor contracte europene şi în primul rând a faptului că, preocupaţi cu izolarea şi pandemia, oamenii nu s-au mai concentrat la fel de tare pe blocajele şi întârzierile din administraţia locală.

În acest scenariu, potrivit sondajului invocat, Volosevici tot rămâne cu prima şansă, Adrian Dobre tot ar pierde alegerile, însă o eventuală candidatură ar scădea rezultatul candidatului PNL pentru Primărie şi, într-o bună măsură, rezultatele liberalilor la Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Cu alte cuvinte, ar putea "fura" din voturile liberalilor, ceea ce, având în vedere că alegerile se ţin într-un singur tur, ar avantaja competitorii de la USR şi mai ales PSD. Este un scenariu de care actualul primar n-ar trebui să fie străin, pentru că a funcţionat în favoarea lui în 2016, când Adrian Dobre a câştigat Primăria Ploieşti ajutat de un context greu de egalat, respectiv faptul că Andrei Volosevici n-a fost lăsat să candideze şi a ales să îl susţină pe el, în timp ce independentul Daniel Savu a obţinut peste 6.200 de voturi, care se presupune că altminteri ar fi ajuns la candidatul PSD şi ar fi înclinat diferit balanţa.

În iunie 2016, cu susţinerea lui Andrei Volosevici şi a întregii organizaţii PNL, Adrian Dobre câştiga Primăria Ploieşti cu peste 21.800 de voturi, în timp ce Cristian Ganea, din partea PSD, lua cu aproximativ 4.300 mai puţine. Lista a fost completată atunci de Graţiela Gavrilescu, din partea ALDE, cu puţin peste 7.400 de voturi, Daniel Savu, independent, 6.200, Cătălina Bozianu, PMP, 3.300, Radu Popescu, independent, 2.800, Marius Fenichiu, independent, până în 2.700, şi Raul Petrescu, UNPR, 1.200. În analizele făcute de partide după acele alegeri locale s-a vorbit foarte mult despre faptul că, prin candidaturile lor, Daniel Savu şi Raul Petrescu au "răpit" peste 8.600 de voturi de la PSD, dar s-a uitat că acest lucru a funcţionat şi pe partea dreaptă, unde Marius Fenichiu tocmai plecase din PNL şi probabil a fost votat de unii simpatizanţi ai liberalilor, în timp de Radu Popescu, fostul director al RATP Ploieşti, la rândul său fost membru PNL, se promovase drept "continuatorul proiectelor lui Volosevici".

Image